Taiwan bomber Rusland tilbage til stenalderen
Den taiwanske regering har indført et strengt forbud mod eksport af mikrochips og udstyr til at fremstille mikrochips til Rusland og Belarus, skriver Digitimes.
Eksportforbuddet vil gøre det markant sværere for Rusland og Belarus at få adgang til moderne mikrochips til elektronik som computere, telefoner og tv.
I forvejen er Rusland hårdt ramt af, at de amerikanske chipproducenter Intel og AMD har stoppet eksporten af processorer med x86-arkitekturen. Derfor har Rusland måttet skaffe alternativer, som er markant langsommere, fra Kina. Servere i Rusland er også nødt til at anvende de russiskudviklede Elbrus-processorer – nogen som Ruslands største bank ikke har fundet tilstrækkelige.
Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?
Har kun adgang til tæt på ubrugelige 25 MHz processorer
Nu forværres situationen dog yderligere med Taiwans eksportforbud til Rusland og Belarus. Taiwan er verdens største producent af avancerede mikrochips og huser blandt andet verdens største chipproducent, TSMC, ASE Technology og MediaTek. Det vil derfor i bund og grund betyde, at Taiwan ’bomber’ Rusland tilbage til, hvis ikke stenalderen, så i hvert fald til 80’erne og 90’erne, når det kommer til processorteknologi.
Det taiwanske forbud fjerner nemlig Rusland og Belarus’ adgang til processorer og mikrocontrollere med følgende tekniske specifikationer:
- 5 gigaflops eller højere ydeevne
- En aritmetisk logisk enhed på 32 bit eller mere
- Eksterne forbindelseshastigheder på 2,5 MB/s eller derover
- Mere end 144 pins
- En grundlæggende gate-transmissionsforsinkelse på mindre end 0,4 nanosekunder
I praksis betyder det, at Rusland og Belarus kun får adgang til mikrochips fra Taiwan med en clockfrekvens på op til 25 MHz. Det svarer til processorer såsom Intels i386 fra 1980’erne, og dermed kan Rusland og Belarus ikke engang få adgang til processorer på niveau med Intels første Pentium-chips fra starten af 1990’erne.
Forbyder også eksport af udstyr til chipproduktion
Chipproduktion er en uhyre kompliceret, dyr og tidskrævende proces, men hvis Rusland og Belarus alligevel skulle gå med tanker om at starte sin egen moderne chipproduktion i nanoskala ligesom i Taiwan, vil det også blive vanskeliggjort af Taiwans forbud. Landet har nemlig også forbudt eksport af udstyr til at producere selvsamme mikrochips.
Den kinesiske regering, som i mange år har været i konflikt med Taiwan, reagerede mandag på Taiwans eksportstop ved at oplyse på Twitter, at ”det er sådan, at Det Demokratiske Progressive Parti i Taiwan jagter indflydelse og hævder sig selv på en storslået måde.”
Læs også: Nyheder om hardware