Analytiker: Tesla mister goodwill, hvis Elon Musk fjerner Trump-blokering

Tesla-milliardæren Elon Musk vil have Donald Trump tilbage på Twitter, men sker det, kan Teslas markedsværdi kan tage et gevaldigt dyk, forudser analytiker.

Analytiker: Tesla mister goodwill, hvis Elon Musk fjerner Trump-blokering

Elon Musk vil fjerne Twitters blokering af den tidligere amerikanske præsident Donald Trump. Sådan lød det ifølge nyhedsbureauet AFP tirsdag på en konference arrangeret af Financial Times.

Elon Musk indgik i april en aftale om at købe det sociale medie Twitter for 44 milliarder dollar svarende til 305 milliarder kroner. Elon Musk har tidligere omtalt sig selv som ytringsfrihedsfundamentalist og har meldt ud, at blokeringen af Donald Trump ikke var rigtig. På konferncen udtalte Musk, at han “ville trække den permanente blokering tilbage”.

”Jeg mener, at det var en fejl, fordi det fremmedgjorde en stor del af landet, og det resulterede ikke i, at Donald Trump ikke havde en stemme,” lød det endvidere fra Elon Musk.

Donald Trump blev i januar 2021 bandlyst på Twitter ”på grund af risikoen for yderligere tilskyndelse til vold”, efter demonstranter stormede Kongressen i et forsøg på at omstøde Joe Bidens valgsejr.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Elons invitation til Trump kan give Tesla et hak i tuden

Elon Musks kamp for ytringsfrihed på Twitter kan dog vise sig at gøre stor skade på elbilgiganten Tesla, som Musk købte sig ind i tilbage i 2004 og i dag ejer omkring 17 procent af. Sådan lyder forudsigelsen fra Nicolas Fredriksen, der er teleanalytiker på 24Tech.dk.

Han forklarer, at Tesla er en virksomhed med ekstremt meget goodwill – det vil sige en værdi i form af godt omdømme. Tesla har i skrivende stund en markedsværdi på hele 815,45 milliarder kroner. Med ’kun’ omkring 900.000 solgte Tesla-elbiler i 2021 er Teslas værdiansættelse altså ikke baseret på rene salgstal, men hovedsageligt goodwill i form af alle de positive værdier, der knytter sig elbilproducenten og Musks mange store ambitioner, mener Nicolas Frederiksen.

Netop derfor mener han også, at det er risikabelt for Elon Musk at insistere på at bringe ytringsfriheden tilbage på Twitter, herunder ved at fjerne Twitters blokering af det sociale medies måske mest kontroversielle profil, Donald Trump. Nicolas Frederiksen kan snarere ikke pege på én eneste positiv ting for Tesla ved, at Elon Musk inviterer Donald Trump tilbage på Twitter.

”Teslas goodwill, som dybest set er bundet i opfattelser af Tesla som brand, er mange gange større end selskabets substansværdi. Goodwillen kan sagtens hurtigt få et hak i tuden, hvis man gør noget, som for rigtigt mange mennesker er så kontroversielt, som hvis Trump bliver inviteret ind på talerstolen igen,” forklarer Nicolas Frederiksen.

Endnu usikkert, om Trump vender tilbage til Twitter

Donald Trump har tidligere har tidligere udtalt, at han ikke er interesseret i at vende tilbage til Twitter, og at han i stedet vil holde sig sit eget sociale medie Truth Social. Elon Musk pointerede også tidligere på ugen, at ”det her er ikke noget, der helt sikkert kommer til at ske”.

Læs også: Nyheder om international tech