Apple til USA’s Senat: Drop lovforslag, der tillader andre app-butikker
Apple har sendt et brev til det amerikanske senat, hvori virksomheden appellerer til ikke at indføre lovgivning, der skal åbne op for konkurrencen i appbutikker – noget der rammer særligt Apples hidtil meget lukkede appbutik, App Store.
Det tværpolitiske lovforslag, der blev annonceret tilbage i august 2021, er fortsat under behandling. Derfor gør Apple nu sit for at forsøge at påvirke udfaldet til sin fordel.
Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?
Flere appbutikker vil gøre det muligt at sprede malware
Bloomberg har fået indsigt i brevet, som er sendt af Tim Powderly, Apples chef for offentlige anliggender i Nord- og Sydamerika, til formanden for Senatets retsudvalg, Dick Durbin, og republikaneren Chuck Grassley.
“Vi er dybt bekymrede over, at lovgivningen, medmindre den ændres, vil gøre det lettere for store sociale medieplatforme at undgå den forbrugervenlige praksis i Apples App Store og give dem mulighed for at fortsætte deres forretning som sædvanlig,” fremgår det af Apples brev.
Ligesom i efteråret lægger Apple særligt vægt på de, ifølge virksomheden, sikkerhedsmæssige problemer, det vil føre med sig, hvis andre spillere skal kunne distribuere apps på iPhones:
“Sideloading (det at installere apps uden om de officielle distributionskanaler, red.) vil gøre det muligt for ondsindede aktører at omgå Apples beskyttelse af privatlivets fred og sikkerhed ved at distribuere apps uden kritiske kontroller af privatlivets fred og sikkerhed. Disse bestemmelser vil gøre det muligt for malware, svindel og dataudnyttelse at sprede sig,” lyder det i brevet.
Lovforslaget blev drøftet torsdag, og som ventet blev det godkendt i Retsudvalget. Om lovforslaget på et senere tidspunkt også opnår godkendelse af det fulde Senat, er dog mere usikkert.
Læs også: Microsoft og 35 delstater støtter Epic Games i retssag mod Apple
Andre betalingsmetoder tilladt i Sydkorea og Holland
Styresystemerne iOS og iPadOS på henholdsvis iPhones og iPads har et notorisk lukket økosystem, som hverken tillader andre app-butikker end Apples egen App Store eller at appudviklere kan bruge andre betalingsløsninger end direkte gennem Apple, hvor æblevirksomheden tager en andel af købene på mellem 15 og 30 procent.
I Sydkorea og Holland er der vedtaget nye love, der tvinger Apple til at tillade alternative betalingsmetoder, så udviklere af apps ikke er tvunget til at lade enhver betaling gå gennem Apple. Det forlyder dog, at Apple stadig vil tage en bid af kagen i disse lande. Apple frygter formentlig derfor, at virksomheden må lide samme nederlag i hjemlandet USA, hvor Apple tjener en stor del af sine penge fra.
I de senere år har Apples forretningsmodel mødt kritik fra særligt Spotify og Epic Games, der ejer kultspillet Fortnite. De mener, at forretningsmodellen er konkurrenceforvridende. Epic Games lagde derfor sag an mod Apple, og en lignende sag mod Google, i 2020.
Apple vandt sagen, men Epic Games appellerede den og har senest fået støtte fra Microsoft og 35 amerikanske delstater.
Læs også: Nyheder om international tech