Biden opfordres til at stoppe EU’s ”uretfærdige” angreb på amerikanske it-giganter
Går EU målrettet efter amerikanske it-giganter i forsøget på at dæmme op for deres indflydelse og magt i det globale samfund? Det mener 22 amerikanske kongresmedlemmer, som har stilet et brev til landets præsident, Joe Biden.
Det sker i et forsøg på at kræve handling som respons på EU’s forordning om digitale markeder (Digital Markets Act eller DMA), som ifølge kongresmedlemmerne på uretfærdig vis er rettet mod de amerikanske it-giganter. Det skriver The Register.
Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?
Forskelsbehandler amerikanske virksomheder
Kongresmedlemmerne anfører, at fem ud seks gatekeepere udpeget af EU er amerikanske virksomheder. Det drejer sig om Alphabet, Amazon, Apple, Meta og Microsoft. Den sjette virksomhed, som altså ikke er amerikansk, er Bytedance fra Kina, som står bag TikTok.
De seks udpegede gatekeepere er store techgiganter, som ifølge EU ”udgør en vigtig gateway mellem erhvervsbrugere og forbrugere i forbindelse med centrale platformstjenester”. Med denne forordning, samt den anden forordning om digitale tjenester (Digital Services Act eller DSA), ønsker EU at øge reguleringen af de techgiganter, der opererer i EU.
Men de amerikanske kongresmedlemmer mener ikke, at EU gør det på en fair måde:
“EU har ret til at regulere den digitale økonomi, men EU’s dagsorden for ‘digital suverænitet’ har gentagne gange anvendt et sæt regler for amerikanske virksomheder og et andet, mere gunstigt sæt regler for europæiske og andre udenlandske virksomheder, herunder russiske og kinesiske virksomheder,” lyder det i brevet.
Læs også: Styrelse tvinger Google og Meta til at ændre cookie-praksis inden 4 uger
Efterlyser flere kinesiske techgiganter som gatekeeper
De stiller sig også uforstående over for, at store kinesiske teknologivirksomheder som Tencent, Alibaba og Huawei ikke vurderet til at være gatekeepere, “på trods af at de konkurrerer aggressivt med amerikanske virksomheder i EU og på andre markeder.”
Det er der dog en god grund til. EU har opstillet klare kriterier for, hvornår en virksomhed får status af gatekeeper af EU. De skal have en have en vis årlig omsætning i EØS eller levere deres platformstjenester til mindst 45 millioner aktive brugere om måneden og mere end 10.000 aktive virksomheder om året i løbet af de sidste tre år. Hverken Tencent, Alibaba eller Huawei lever formentlig op til disse kriterier.
EU-Kommissionen har ikke ønsket at kommentere historien over for avisen, men kunne oplyse, at “alle virksomheder, der er aktive i EU, er underlagt EU-reglerne, uanset hvor de er etableret.”
Læs også: Nyheder om international tech