Big tech har tabt mod EU, allerede inden ny konkurrencelov er vedtaget

EU's kommende lovgivning, der skal sikre et retfærdigt og åbent digitalt marked, gør ondt på de store techgiganter, som allerede fornemmer at have tabt mod EU.

Big tech har tabt mod EU, allerede inden ny konkurrencelov er vedtaget

EU er ved at lægge sidste hånd på en ny konkurrencelov – den såkaldte retsakt om digitale markeder. Den skal tage kampen op med de store internationale techgiganter, der har vokset sig for store.

Den kommende konkurrencelovgivning er rettet mod virksomheder med en markedsværdi på mere end 65 milliarder euro og vil fastlægge regler for, hvordan de store techvirksomheder skal konkurrere i EU’s indre marked. For eksempel kan det blive nødvendigt for Google at lade brugere vælge en alternativ e-mailudbyder end Gmail, når man opsætter en Android-smartphone. Apple kan også være nødsaget til at åbne sin appbutik for konkurrerende tjenester, skriver Financial Times.

Lovgivningen giver også europæiske konkurrencemyndigheder mulighed for at sanktionere virksomheder med langt større bøder end tidligere – op til 10 procent af en virksomheds globale omsætning. I værste fald vil loven give EU hjemmel til at tvinge virksomheder til at adskille en for stor virksomhed i flere.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Slut med halvhjertet indsats mod techgiganterne

Kampen mellem EU og USA på den ene side og de største techgiganter som Google og Facebook på den anden side har stået på i efterhånden mange år. EU med Margrethe Vestager i spidsen som konkurrencekommissær har tildelt Google adskillige store bøder – i alt for omkring 10 milliarder euro – for forskellige overtrædelser af konkurrencelovgivning.

Google har dog anket samtlige afgørelser, og EU’s bøder har kun haft begrænset effekt i forhold til at åbne op for de digitale markeder, som blandt andet Google har en dominerende position på.

Men med Digital Markets Act eller blot DMA, som lovgivningen ofte kaldes, eskalerer EU sin indsats mod techgiganterne, der har vokset sig for store. Ifølge Corporate Europe Observatory har techvirksomhederne afholdt mere end 150 møder med forskellige EU-repræsentanter forud for lovgivningen, men møderne har været stort set forgæves, skriver Financial Times. Nu har techgiganterne i stedet flyttet deres opmærksomhed hen på, hvordan de kan overholde lovgivningen i stedet for at afspore den, lyder det.

Ekstraordinært meget lobbyisme fra techgiganterne

Lovgivningen har ført til ekstraordinært meget lobbyisme fra de store techgiganter, som bliver ramt hårdt af de ændrede regler. Særligt Google skiller sig ud. Søgegiganten har brugt 5,75 millioner euro på at have 21 lobbyister til at afholde 249 møder med seniorrepræsentanter fra EU-Kommissionen i forbindelse med udarbejdelsen af lovgivningen.

Google planlagde blandt andet en aggressiv kampagne rettet mod Thierry Breton, der er EU-kommissær for det indre marked, som har en stor aktie i den nye lovgivning. Et internt dokument afslørede en lobbystrategi fra Google, der skulle skabe en mere intens kritik af Breton. Det gav dog bagslag, og Google-direktøren Sundar Pichai endte med at undskylde over for Thierry Breton.

Google har dog sidenhen stadig forsøgt at række ud til EU-politikere såsom Kim van Sparrentak, der valgte ikke at reagere på henvendelsen. Også andre big tech-virksomheder har i de seneste uger forud for færdiggørelsen af lovgivningen forsøgt at påvirke den endelige lovgivning, skriver Financial Times.

“Jeg siger til store teknologivirksomheder, at de ikke engang skal gøre sig den ulejlighed at sende mig noget. Det er slut,” siger Andreas Schwab, der er medlem af Europa-Parlamentet.

Google og Facebook bliver de første ofre

Konkurrencemyndighederne har allerede udarbejdet en liste af mulige sager, de vil rejse mod de store techvirksomheder allerede inden lovgivningen ventes at træde i kraft i løbet af næste år. Facebook og Google ventes ifølge Financial Times at blive de to virksomheder, som først får konsekvenserne af lovgivningen at mærke.

Blandt andet forberedes en sag mod Google for at misbruge sin dominerende position på markedet for søgemaskiner ved at dirigere brugere over på sine egne tjenester. Kritikken går på, at Google favoriserer sine egne tjenester i sine resultater frem for at give brugerne de bedste resultater fra konkurrenter. Dette ventes ikke at være tilladt, når retsakten om digitale markeder træder i kraft.

Techgiganterne har allerede tabt

I Europa er der en fornemmelse af, at techgiganterne allerede har tabt kampen. Ifølge Financial Times undersøger de juridiske afdelinger hos techgiganterne Google, Apple og Amazon allerede måder, de kan implementere de nye regler på.

En lobbyist, der har varetaget en af de store techvirksomheders interesser, siger til avisen:

“Det er slut. Jeg ønsker ikke at være den sidste, der står og græder. Aftalen var afgjort allerede fra starten. Det har været en kunstig kamp. Sektoren ville altid tabe efter at have kæmpet mod hele det etablerede samfundssystem.”

Læs også: Nyheder om international tech