EU: Apple begrænser konkurrenters adgang til NFC-betaling i iOS

iPhone-brugere kan kun foretage kontaktløse betalinger via deres telefoners indbyggede NFC-chip med Apple Pay, og den går ikke ifølge Europa-Kommissionen.

EU: Apple begrænser konkurrenters adgang til NFC-betaling i iOS

Apple har i årevis fået kritik for at begrænse adgangen til den NFC-chip, der har været indbygget i iPhones siden iPhone 6. Chippen gør det muligt at gennemføre kontaktløse betalinger med Apple Pay – og på vanlig Apple-facon har it-giganten ikke ønsket at give konkurrerende betalingsløsninger såsom Google Pay, Samsung Pay, PayPal, MobilePay og Dankort på mobilen adgang til samme chip.

At det kun er Apples egen betalingsløsning, der kan gøre brug af NFC-chippen sammen med betalingsterminaler i forretninger, får nu Europa-Kommissionen til at lange ud efter Apple. Kommissionen mener, at Apple misbruger sin dominerende position på markedet for wallets på mobilen til egen fordel.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Begrænser konkurrencen ved at udelukke konkurrenter

Ifølge Europa-Kommissionen begrænser Apple konkurrencen på området for mobilbetalinger via iOS-enheder ved at udelukke tredjeparter fra at få adgang til samme funktionalitet, som er forbeholdt Apple Pay. Dette har en ekskluderende virkning på konkurrenterne og fører til mindre innovation og færre valgmuligheder for forbrugerne, hævder kommissionen.

“Mobilbetalinger spiller en hurtigt voksende rolle i vores digitale økonomi. Det er vigtigt for integrationen af de europæiske betalingsmarkeder, at forbrugerne nyder godt af et konkurrencedygtigt og innovativt betalingslandskab,” siger næstformand Margrethe Vestager og tilføjer:

”Vi har indikationer på, at Apple har begrænset tredjeparters adgang til den nøgleteknologi, der er nødvendig for at udvikle konkurrerende mobile tegnebogsløsninger på Apples enheder. I vores klagepunktsmeddelelse fandt vi foreløbigt, at Apple muligvis har begrænset konkurrencen til fordel for sin egen løsning Apple Pay. Hvis det bekræftes, vil en sådan adfærd være ulovlig i henhold til vores konkurrenceregler.”

Bekræfter undersøgelsen Europa-Kommissionens mistanke, vil der være tale om et brud på artikel 102 i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, som forbyder misbrug af en dominerende markedsposition.

Apple: Ændringer kan gøre betalingsproces mindre sikker

Over for finansmediet CNBC udtrykker Apple bekymring for, at ændringer af selskabets betalingssystem kan resultere i en mindre sikker proces. En talsperson har også givet følgende kommentar til mediet:

“Apple Pay er kun en af de mange muligheder, som europæiske forbrugere har for at foretage betalinger, og Apple Pay har sikret lige adgang til NFC, samtidig med at der er fastsat brancheførende standarder for privatlivets fred og sikkerhed. Vi vil fortsat samarbejde med Kommissionen for at sikre, at de europæiske forbrugere har adgang til den betalingsmulighed, de ønsker, i et sikkert og trygt miljø.”

23. april stemte Europa-Parlamentet og Ministerrådet den såkaldte Digital Services Act – eller retsakten for digitale tjenester – igennem. Med den ønsker EU at begrænse de internationale techgiganters dominans.

Læs også: Nyheder om internationale techvirksomheder