EU undersøger Facebook og Instagram for at skade børns sikkerhed og mentale helbred
Europa-Kommissionen har indledt en undersøgelse af Meta, der ejer Facebook og Instagram, på grund af bekymring for, at selskabets sociale medier skaber afhængighedsskabende adfærd blandt børn og skader deres mentale sundhed.
EU oplyser, at Meta kan have overtrådt EU’s forordning om digitale tjenester (DSA), der blev vedtaget af EU sidste sommer. Forordningen gør store og små digitale virksomheder ansvarlige for misinformation, shopping-svindel, børnemishandling og andre onlinerelaterede skader.
“I dag indleder vi en formel procedure mod Meta. Vi er ikke overbeviste om, at Meta har gjort nok for at overholde DSA-forpligtelserne til at mindske risikoen for negative effekter på unge europæeres fysiske og mentale sundhed på sine platforme Facebook og Instagram,” siger Thierry Breton, der er EU-kommissær for det indre marked.
Se også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?
Undersøger afhængighedsskabende effekter ved Metas sociale medier
EU vil undersøge platformenes potentielle afhængighedsskabende effekter – den såkaldte “rabbot hole”-effekt – hvor algoritmer fodrer unge brugere med negativt indhold om eksempelvis urealistiske kropsbilleder.
Undersøgelsen vil også se på effektiviteten af Metas værktøjer til aldersbekræftelse og beskyttelse af mindreåriges privatliv.
Meta har reageret på meldingen om, at EU nu vil granske yderligere i selskabets sociale medier:
“Vi ønsker, at unge mennesker skal have sikre, alderssvarende oplevelser online, og vi har brugt et årti på at udvikle mere end 50 værktøjer og politikker, der er designet til at beskytte dem. Det er en udfordring, som hele branchen står over for, og vi ser frem til at dele detaljer om vores arbejde med EU-Kommissionen,” siger en talsmand for Meta.
Se også: Se hvordan it-giganterne retter ind efter nye EU-regler
Frygter, at Meta udnytter mindreåriges svagheder
I sidste måned indledte Kommissionen en undersøgelse af Meta under samme forordning i forbindelse med håndteringen af politisk indhold, da der var bekymring for, at Meta ikke gjorde nok for at modvirke russisk desinformation før EU-valget i juni.
Under DSA-forordningen er platforme som Facebook og Instagram forpligtet til at beskytte børns privatliv og sikkerhed. Efter en foreløbig undersøgelse er EU-embedsmænd bekymrede for, at Facebook og Instagram “kan udnytte mindreåriges svagheder og manglende erfaring og forårsage afhængighedsskabende adfærd”.
EU er også skeptiske over for platformens værktøjer til aldersverifikation. Det er meningen, at brugerne skal være mindst 13 år gamle for at åbne en konto på Facebook eller Instagram. En undersøgelse fra Børns Vilkår viser dog, at næsten alle børn i 7. klasse har en profil på mindst ét socialt medie, mens det er halvdelen af alle børn i 4. klasse.
En embedsmand oplyser, at det er “så åbenlyst nemt at omgå nogle kontroller,” at EU-Kommissionen gerne vil vide, hvordan Meta nogensinde kan have vurderet, at disse foranstaltninger er effektive og passende.
Kommissionen har også indledt to undersøgelser af TikTok, som fik den kinesisk ejede videodelingsplatform til frivilligt at trække en tjeneste tilbage i Frankrig og Spanien i sidste måned. Dette fulgte efter indledningen af DSA-sager mod X for påstået hadefuld tale og mod onlinehandelssiden AliExpress på grund af gennemsigtighed i reklamer og håndtering af klager.
Om EU’s forordning om digitale tjenester (DSA)
Forordningen om digitale tjenester, som trådte i kraft i februar for platforme, der opererer i Europa, har til formål at tvinge magtfulde onlineplatforme, som er “for store til at bekymre sig”, til at tage ansvar for onlinesikkerhed.
Hvis EU-Kommissionen ikke er tilfreds med Metas svar på denne undersøgelse, kan selskabet blive pålagt en bøde svarende til 6 procent af den globale omsætning.
EU-Kommissionen kan også foretage undersøgelser hos virksomheden stedet og interviewe virksomhedsledere, uden at der er fastsat en offentlig deadline for, hvornår undersøgelsen skal være afsluttet.
Se også: Nyheder om international tech