Hvilke sanktioner har techgiganterne indført mod Rusland?

Google, Apple, Facebook, Amazon og Microsoft har indført sanktioner mod Rusland. Samtidig har chipproducenter indstillet deres leverancer til Rusland.

Hvilke sanktioner har techgiganterne indført mod Rusland?

Verdens fem førende teknologivirksomheder – Google (nu Alphabet), Apple, Facebook (nu Meta), Amazon og Microsoft – har indført betydelige og stort set frivillige sanktioner mod Rusland som reaktion på landets invasion af Ukraine.

Ukraine har dog appelleret direkte til de store teknologivirksomheder, som om de var nationalstater, og det viser, at tech-giganterne er blevet vigtige aktører på den geopolitiske scene. Spørgsmålet er så, hvilke sanktioner de store techgiganter har indført mod Rusland efter invasionen af Ukraine.

Suspenderer salg og online-reklamer

Apple har suspenderet al salg af produkter i Rusland, og Apple Pay og andre tjenester er blevet begrænset. Det har også blokeret de russiske statsmedier Russia Today (RT) og Sputnik fra Apple App Store overalt uden for Rusland.

Google har begrænset brugen af Google Pay i Rusland, og virksomheden er også holdt op med at sælge online-reklamer i Rusland på tværs af sine tjenester og har fjernet muligheden for, at de russiske statsmedier Russia Today (RT) og Sputnik kan tjene penge på indhold på YouTube (som ejes af Google). RT og Sputnik er også blevet blokeret i Europa.

Google-søgemaskinen og Maps er dog begge fortsat tilgængelige i Rusland.

Meta har fjernet adgangen til RT og Sputnik på både Facebook og Instagram (som selskabet ejer) og har fjernet muligheden for, at statslige medier kan tjene penge på indhold på nogen af dets platforme. Det degraderer også indlæg, der indeholder links til russiske statskontrollerede mediers websteder på Facebook.

Støtter cybersikkerheden

Amazon har valgt at støtte cybersikkerhedsindsatsen i Ukraine og tilbyde logistisk støtte, hvilket blev annonceret på Twitter af administrerende direktør Andy Jassy. Amazon har dog endnu ikke truffet nogen foranstaltninger for at reducere de indtægter, som selskabet modtager fra Rusland.

Microsoft har også hjulpet på cybersikkerhedsfronten. Virksomheden identificerede et potentielt russisk cyberangreb i Ukraine den 24. februar og bidrog til bestræbelserne på at forpurre det. Desuden har Microsoft forbudt alle reklamer fra RT og Sputnik i sit annoncenetværk og blokeret adgangen til begge kanaler i EU.

Se også: Hvad laver tech-giganterne?

Chipproducenterne indstiller deres leverancer

Udover Google, Apple, Meta, Amazon og Microsoft har også de to største amerikanske producenter af halvledere (chips), Intel og AMD, indstillet deres leverancer til Rusland.

Sydkoreanske Samsung er en anden stor chipproducent, og de har også indstillet leverancerne af chipset og telefoner.

Måske endnu vigtigere er det, at den store taiwanske leverandør TMSC har indstillet sine leverancer. TMSC fremstiller chips til russiske producenter som det russiske videnskabelige og tekniske center Modul, Baikal Electronics og Marvel Computer Solutions.

Der findes ingen alternative fabrikker til produktion af halvledere i Rusland.

Se også: Nyheder om international tech