Intel investerer 600 milliarder i EU – opfører kæmpefabrik i Tyskland

I løbet af det næste årti investerer Intel op mod 600 milliarder kroner i blandt andet et enormt fabriksområde i Tyskland. Investeringen vil forbedre EU's position i halvlederindustrien.

Intel investerer 600 milliarder i EU – opfører kæmpefabrik i Tyskland

Intel – verdens største chipproducent i 2020 – skruer gevaldigt op for sine investeringer i EU. Over det næste årti planlægger chipdesigneren og -producenten at investere op mod 80 milliarder euro svarende til knap 600 milliarder kroner. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Opfører kæmpe fabrik i Tyskland

I første omgang vil Intel investere 17 milliarder euro eller 126,5 milliarder kroner i opførelsen af et enormt fabriksområde i den tyske by Magdeburg. Fabriksområdet vil bestå af to store fabrikker, som skal opføres fra begyndelsen af 2023. Først i 2027 vil fabrikkerne stå klar til at kunne producere mikrochips.

Fabrikkerne vil producere chips med Intels førende teknologi – det, som virksomheden kalder for transistorer i Angstrom-æraen. Det er Intels eget udtryk for mikrochips produceret med fremstillingsprocesser, hvor man opererer med måleenheder på en tiendedel af en nanometer.

Intel forventer, at kæmpefabrikkerne vil skabe 7 000 arbejdspladser under opførelsen, mens der udsigt til er 3 000 permanente arbejdspladser og tusinder af yderligere arbejdspladser hos partnere og leverandører.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de? Kom bag om de internationale techvirksomheder

Udvider fabrik i Irland og opfører ny fabrik i Italien

En del af den europæiske kæmpeinvestering på op mod 600 milliarder kroner skal også bruges i Irland, hvor Intel i forvejen har en fabrik i byen Leixlip. Med en investering på 12 milliarder euro eller 89 milliarder kroner er det planen, at den eksisterende fabriks areal skal fordobles.

Fabrikken i Irland skal producere chips med ”Intel 4”-fremstillingsprocessen. Det svarer til mikrochips med en 7 nanometer fremstillingsproces.

Intel er også i forhandlinger med Italien om at investere 4,5 milliarder euro eller 33,5 milliarder kroner i opførelsen af et førende back-end produktionsanlæg. Denne fabrik vil skabe omkring 1 500 arbejdspladser hos Intel og yderligere 3 500 arbejdspladser hos samarbejdspartnere og leverandører. Denne fabrik skal starte produktionen af mikrochips mellem 2025 og 2027.

Stort R&D-center i Frankrig

I Frankrig vil Intel investere i et forsknings- og udviklingscenter nær Plateau de Saclay. Dette center vil skabe 1 000 nye arbejdspladser, hvoraf 450 vil være skabt allerede sidst i 2024. Centeret skal arbejde med højtydende databehandling (HPC) og kunstig intelligens (AI). Ifølge Intel vil centeret gavne bilindustrien, landbruget, klimaet, lægemiddelforskning, energiindustrien, genomforskning, biovidenskab og sikkerhedsindustrien.

I Gdansk i Polen forøger Intel endvidere sine laboratoriearealer med 50 procent for at udvikle løsninger inden for dybe neurale netværk, lyd, grafik, datacenter og cloud computing.

EU vil sidde på 20 procent af det globale marked

Intel beskæftiger i dag mere end 10 000 medarbejdere i Europa. De seneste to år har firmaet investeret mere end 2 milliarder euro eller knap 15 milliarder kroner i EU – et tal, som ventes fordoblet allerede i 2026.

Intels seneste kæmpeinvestering i EU er ifølge chipproducenten selv “centreret omkring at balance den globale forsyningskæde for halvledere med en større udvidelse af Intels produktionskapacitet i Europa.”

I februar offentliggjorde EU en storstilet plan om at øge EU’s markedsandel på området for halvledere fra 10 procent i dag til 20 procent i 2030. Der investeres derfor 320 milliarder kroner på hurtigst muligt at få skruet op for den europæiske produktion af mikrochips. Dermed ønsker EU dels at afværge eventuelle fremtidige mangler på mikrochips og dels at mindske afhængigheden af komponenter, som i dag produceres hovedsageligt i Asien.

Læs også: Nyheder om international tech