Japan er verdens førende robotproducent

Japan er verdens klart største producent af industrirobotter. Robotter vil i stigende grad forme hverdagen, forklarer ekspert.

Japan er verdens førende robotproducent

Japan sidder tungt på produktionen af industrirobotter og leverer 45 procent af det globale udbud. Det gør landet til verdens førende producent inden for området.

Noget tyder på, at japanerne ikke har tænkt sig at slippe den position. I hvert fald har landets robotleverandører øget deres produktionskapacitet betydeligt de seneste år.

Voldsom vækst i salg af robotter

Landets eksportandel af industrirobotter steg til 78 procent i 2020, hvor der blev leveret 136 069 industrirobotter. Det viser de seneste tal offentliggjort af International Federation of Robotics (IFR).

De sidste fem år har eksporten af japanske industrirobotter i gennemsnit haft en årlig vækstrate på 6 procent.

Det bemærkes samtidigt, at landets import af robotter altid været ekstremt lav. I 2020 blev kun 2 procent af de japanske installationer importeret. Det indenlandske japanske robotmarked er det næststørste i verden efter Kina.

Danmark bliver ofte fremhævet som en af de vigtige aktører inden for robotteknologi, men der er desværre ingen tal for, hvordan Danmark ville ligge placeret på listen.

Se også: Hvad laver IT-giganterne?

Kina vigtigt marked for Japan

Særligt Kina tager varmt imod de japanskproducerede robotter. 36 procent af den japanske eksport af robot- og automatiseringsteknologi blev således leveret til Kina. Ligesom andre internationale robotleverandører betjener de japanske producenter også det kinesiske marked direkte fra deres fabrikker i Kina.

Med en markedsandel på 22 procent er USA det andet topmarked for japansk eksport af robot- og automatiseringsteknologi.

“Japan er et meget robotiseret land og en global frontløber inden for brugen af robotter i hverdagen,” siger Dr. Susanne Bieller, generalsekretær for International Federation of Robotics.

Hun forklarer, at robotter i stigende grad former vores dagligdag, for eksempel ved at forbedre kvaliteten og tilgængeligheden af de produkter, vi modtager, ved at reducere CO2-udledninger og forbedre sundhedsresultater eller pleje af ældre.

Se også: Nyheder om international tech