Microsoft risikerer EU-bøde for at kombinere Teams med Office

EU beskylder Microsoft for ulovligt at forbinde chat- og videoappen Teams med sin Office-softwarepakke og står nu over for en stor bøde.

Microsoft risikerer EU-bøde for at kombinere Teams med Office

I april begyndte rygterne at svirre i luften om, at EU var ved at forberede en undersøgelse af den amerikanske it-gigant Microsoft, og nu er den så blevet en realitet.

Se også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Hæmmer konkurrencen med ufine metoder

Europa-Kommissionen, der fungerer som EU’s konkurrencemyndighed, har nu reageret på den klage, som konkurrenten Slack, der ejes af Salesforce, indgav tilbage i 2020.

Ifølge EU har Microsoft Teams opnået en ulovlig fordel i distributionen af Teams. Det skete, da Microsoft tilbage i 2017 gratis tilføjede Teams til Office 365 og efterfølgende erstattede Skype for Business med Teams.

Teams steg kraftigt i popularitet under coronapandemien – blandt andet fordi tjenesten blev flittigt brugt til at facilitere videomøder og skoleundervisning.

Konkurrenter som Salesforce mente dog, at det gav Microsoft en urimelig fordel at samle de to softwareløsninger.

EU oplyser samtidig, at Microsoft skulle have implementeret begrænsninger, som forhindrede interaktion mellem Teams’ konkurrenter og Microsofts egne softwareløsninger.

“Det er vigtigt at bevare konkurrencen inden for fjernkommunikations- og samarbejdsværktøjer, da det også fremmer innovation på disse markeder,” oplyser Margrethe Vestager, der er EU’s konkurrencekommissær.

Første EU-bøde i to årtier

Microsoft risikerer nu en bøde på op til 10 procent af sin årlige globale omsætning i EU, hvis Europa-Kommissionen finder it-giganten skyldig i de overtrædelser af konkurrencereglerne, som er blevet annonceret i dag.

Udmeldingen fra EU i dag kommer, efter Europa-Kommissionen ikke finder Microsofts foranstaltninger tilstrækkelige.

Det er ikke første gang, at Microsoft risikerer en bøde for netop at binde to tjenester sammen på en ulovlig måde. Det samme skete for to årtier siden, da EU pålagde Microsoft en bøde på 497 millioner euro for ikke at stille data til rådighed for konkurrenter og for at knytte Media Player til sit Windows-styresystem. I 2006 og 2008 fik Microsoft ekstra bøder for ikke at rette ind efter afgørelsen fra 2004.

Se også: EU undersøger Facebook og Instagram for at skade børns sikkerhed og mentale helbred

Microsoft vil finde løsninger med EU

Microsofts præsident Brad Smith gentog tidligere på måneden sine kommentarer om techgigantens vilje til at løse problemet.

“Efter at have adskilt Teams og taget de første skridt i retning af interoperabilitet sætter vi pris på den yderligere klarhed, der er kommet i dag, og vi vil arbejde på at finde løsninger på Kommissionens resterende bekymringer”.

Sabastian Niles, der er President og Chief Legal Officer hos rivalen Salesforce, opfordrer Europa-Kommissionen til at bevæge sig i retning af en hurtig, bindende og effektiv løsning for at genoprette et frit og retfærdigt valg.

Den tyske konkurrent Alfaview, som også har klaget over Microsoft, hilste også Europa-Kommissionens anklage mod Microsoft velkommen.

adskillelsen sandsynligvis ikke ville berolige myndighederne.

Se også: Nyheder om international tech