Ny dataforordning: Skal sikre retfærdig datadrevet økonomi

EU er blevet enige om en ny datalov, som skal give virksomheder og forbrugere mere kontrol over deres data. Dansk Industri glæder sig over den nye datalov.

Ny dataforordning: Skal sikre retfærdig datadrevet økonomi

Formandskabet for Det Europæiske Råd og Parlamentet blev kort før midnat enige om en aftale om EU’s datalov kaldet Data Act eller dataforordningen.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Virksomheder og forbrugere får mere kontrol over deres data

Den nye datalov indfører nye regler for, hvem der kan få adgang til og bruge data genereret i EU på tværs af alle økonomiske sektorer. Med loven er det målet at

  • sikre en retfærdig fordeling af værdien af data blandt aktører i det digitale miljø
  • stimulere et konkurrencedygtigt datamarked
  • åbne muligheder for datadrevet innovation og
  • gøre data mere tilgængelige for alle

Den nye lovgivning skal også gøre det lettere at skifte udbyder af databehandlingstjenester, indføre sikkerhedsforanstaltninger mod ulovlig dataoverførsel fra udbydere af cloudtjenester og sørge for udvikling af interoperabilitetsstandarder for data, der skal genbruges mellem sektorer.

Både privatpersoner og virksomheder får dermed mere kontrol over deres data. De kan dermed nemt kopiere eller overføre data på tværs af forskellige tjenester, hvor dataene genereres gennem smart-produkter, maskiner og enheder.

”Dagens aftale vil fremskynde EU’s digitale transformation. Når dataloven træder i kraft, vil den frigøre det økonomiske og samfundsmæssige potentiale i data og teknologier og bidrage til et indre marked for data. Den vil styrke det indre marked, så data kan flyde frit inden for EU og på tværs af sektorer til gavn for vores borgere og virksomheder,” siger Erik Slottner, der er civilminister i Sverige.

Den foreløbige aftale sendes nu til tredjebehandling i Parlamentet og Rådet, så den kan blive endeligt vedtaget som lov. Derefter vil den blive vedtaget af begge institutioner.

DI: Data kan blive det nye guld for Europa

Hos Dansk Industri, der repræsenterer mere end 19.500 små og store virksomheder fra dansk erhvervsliv, glæder man sig over den nye datalov, som åbner for et helt nyt erhvervseventyr, hvor data kan man en stor gevinst for den europæiske økonomi.

”Der ligger et enormt, uforløst potentiale i den europæiske dataøkonomi, og formålet med Data Act er at skabe den lovgivningsmæssige ramme under realiseringen. Udfordringen bliver for virksomhederne at omstille sig til en ny virkelighed med de muligheder, som forordningen giver, så omstillingen ikke bare er bøvl og byrder, siger digitaliseringspolitisk chef i DI, Andreas Holbak Espersen, og tilføjer:

”I stedet kan det blive et startskud for virksomhederne til at skabe nye forretningsgange og produkter. Der vil ligge en stor opgave i at investere i en platform, der kan sikre, at deres brugere får adgang til data, hvis ens virksomhed ikke allerede har sådan et system.”

Læs også: Nyheder om international tech