OpenAI’s direktør, Sam Altman, vender tilbage efter mislykket kupforsøg

Efter et fem dage langt kupforsøg fra bestyrelsen i virksomheden bag ChatGPT, OpenAI, vender direktøren Sam Altman tilbage sammen med medgrundlægger Greg Brockman.

OpenAI’s direktør, Sam Altman, vender tilbage efter mislykket kupforsøg

Sam Altman vender tilbage til OpenAI som direktør efter at have overvundet et kupforsøg fra bestyrelsen for selskabet, der skabte totalt kaos i organisationen i flere dage. Greg Brockman, der er medstifter og tidligere direktør i selskabet, og som sagde op i protest mod fyringen af Sam Altman, vender også tilbage.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Genansættelse og ny bestyrelse skal genstarte OpenAI

OpenAI oplyste sent tirsdag, at der var indgået en ”principiel aftale” om Altmans tilbagevenden, og at der var dannet en ny bestyrelse bestående af Bret Taylor, Larry Summers og Adam D’Angelo. D’Angelo sad også med i den tidligere bestyrelse, der fyrede Altman i fredags. Han fortsætter i bestyrelsen for at være repræsentant for den tidligere bestyrelse, hedder det sig.

Folk bekendt med forhandlingerne fortæller, at denne lille, midlertidige bestyrelse har én primær opgave, og det er at udpege en større bestyrelse på op til ni personer, der skal foretage en genstart af styringen af OpenAI.

Microsoft, der har forpligtet sig til at investere milliarder i selskabet, vil have en plads i den udvidede bestyrelse. Det samme vil Altman selv. Under en presseturné denne uge udtalte Microsofts direktør Satya Nadella, at Microsoft ikke ønsker flere ”overraskelser.”

Kaotisk forløb skal nu undersøges

Det siges, at begge sider har accepteret en undersøgelse af hele historien. Den undersøgelse skal formentlig gennemføres af et uvildigt og uafhængigt advokatfirma.

The Verge har talt med flere involverede parter i sagen. Mediet vurderer, at interne magtkamp, der har været centrum for hele sagen, endnu ikke er overstået.

Medarbejdere reagerer på mislykket kupforsøg

Alle hovedpersoner har delt indlæg på det sociale medie X om Altmans tilbagevenden. Sagens hovedperson skrev selv, at ”alt jeg har gjort de seneste par dage, har været for at forsøge at holde dette team og dets mission samlet.”

En af OpenAI’s store investorer, Thrive Capital, kaldte Sam Altmans tilbagevenden ”det bedste udfald for selskabet, dets ansatte, dem der udvikler på deres teknologier og verden som helhed.”

”OpenAI har potentialet til at blive et af de mest indflydelsesrige virksomheder i computerteknologiens historie. Sam og Greg har et dybt engagement i virksomhedens integritet og en enestående evne til at inspirere og lede. Vi kunne ikke være mere begejstrede for deres tilbagevenden til virksomheden, som de har grundlagt og hjulpet med at bygge til det, den er i dag,” siger Kelly Sims, der er partner i Thrive, til The Verge.

Helen Toner, der var et af bestyrelsesmedlemmerne, var med til at fyre Altman. Hun skrev ganske enkelt: ”Og nu skal vi alle have noget søvn.”

Først fyret, så ansat i Microsoft og nu tilbage i OpenAI

Sam Altmans tilbagevenden er endnu mere overraskende end hans pludselige exit i fredags. OpenAI’s nonprofit-bestyrelse virkede resolutte om sin oprindelige beslutning om at fyre Sam Altman. Bestyrelsen nåede at indsætte to nye direktører på bare tre dage for at undgå at genindsætte Sam Altman på posten. Medarbejderne i OpenAI var dog ikke enige med bestyrelsen og truede med at følge med Sam Altman og medgrundlægger Greg Brockman til Microsoft, hvis ikke bestyrelsen trådte tilbage.

Siden Altmans fyring fredag har bestyrelsen bag beslutningen holdt igen med detaljerne om, hvorfor de fyrede ham. Det gjorde de også, selv da den blev truet med sagsøgninger fra investorer og masseopsigelser fra medarbejderne. Søndag skiftede et af de centrale medlemmer af bestyrelsen, Ilya Sutskever, tilbage til Sam Altmans side, efter Brockmans hustru havde forsøgt at overtale ham. Sutskevers skift gjorde de resterende tre bestyrelsesmedlemmer mere sårbare.

Den midlertidige direktør, Emmet Shear, der blev udpeget af bestyrelsen til posten søndag for at erstatte den første midlertidige direktør, Mira Murati, truede angiveligt også på et tidspunkt med at træde tilbage, hvis ikke bestyrelsen kunne præsentere dokumentation eller beviser på fejl begået af Sam Altman, der kunne berettige fyringen.

Efter nyheden om hans tilbagevenden til selskabet tirsdag aften kaldte Emmet Shear det ”den løsning, der maksimerede sikkerheden og samtidig det rigtige for alle involverede parter. Jeg er glad for at have været en del af løsningen.”

Læs også: Nyheder om international tech