Regeringen vil skærpe kravene til sociale medier med ny lov

En ny lovgivning, der skal sørge for, at sociale medier hurtigt tager ulovligt indhold ned inden for 24 timer, er blevet førstebehandlet i Folketinget.

Regeringen vil skærpe kravene til sociale medier med ny lov

Regeringen vil stramme grebet om de sociale medier, som ifølge regeringen skal stilles til ansvar for det ulovlige indhold, der måtte florere på platformene. Derfor vil regeringen pålægge de store techgiganter at fjerne ulovligt indhold inden for korte tidsfrister.

Lovforslaget blev præsenteret i august 2021 som en del af et større udspil med 35 initiativer, der strammer kravene til både techgiganter og sociale medier. Tirsdag blev lovforslaget om sociale medier førstebehandlet i Folketinget og skal nu behandles i Erhvervsudvalget og derefter anden- og tredjebehandles.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de? Kom bag om de internationale techvirksomheder

Socialer medier skal fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer

En af de centrale dele af lovgivningen er en ændring, som vil pålægge de sociale medieplatforme at fjerne ulovligt indhold fra platformene senest 24 timer efter en bruger har anmeldt indhold derpå. Samtidig skal de sociale medier oprette en brugervenlig producere til processen.

”De sociale medier skal være et trygt sted for danskerne – især for vores børn og unge. Derfor ønsker vi i regeringen at fortælle sociale medier, hvor grænsen går,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Lovgivningen skal også skabe en ny producere for at få efterprøvet de sociale mediers beslutning om enten at fjerne, blokere eller fastholde anmeldt indhold på platformene. Har man fået fjernet eller blokeret indhold, og mener man, at det sociale medie har truffet en forkert beslutning, vil lovgivningen altså give mulighed for at få det sociale medies beslutning revurderet. Samtidig er de sociale medier også forpligtet til at oplyse brugere om, hvorfor de har fået indhold fjernet.

Lovforslaget indeholder også et krav om, at de største sociale medier med mere end 80 000 brugere skal udarbejde gennemsigtighedsrapporter, der indeholder oplysninger om platformens indholdsmoderation og håndtering af klager.

Bødestraf på op til 6 procent om omsætning

Lovgivningen skal også give mulighed for at sanktionere de sociale medier, der ikke opfylder reglerne, med en bødestraf på op til 6 procent af virksomhedens koncernomsætning. Bøden vil blive tilpasset med andelen af brugere som det sociale medie har i Danmark, lyder det.

”Vi vil ikke have, at danskerne bliver eksponeret for ulovligt indhold, som for eksempel børnepornografisk materiale, og at det ikke bliver fjernet, før det har spredt sig over hele nettet. Og hvis de sociale medier ikke lever op til de spilleregler, som vi fastsætter, så skal vi også kunne give dem bøder, der kan mærkes,” siger Simon Kollerup

Læs også: Nyheder om international tech