Storbank: It-giganternes overskud “kollapser” i 2024

Noget tyder på, at de største techgiganter har toppet og kan se frem imod en periode med aftagende vækst. Sådan lyder fremskrivningen fra den schweiziske storbank UBS.

Storbank: It-giganternes overskud “kollapser” i 2024

Den fortsætte vækst i aktierne fra de seks største techgiganter kan “kollapse” i løbet af de næste par kvartaler. Sådan lyder det fra strateger fra den schweiziske storbank UBS Global Research, der i samme ombæring har nedjusterede sin vurdering af techvirksomhederne.

Se også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Storbank nedjusterer techgiganternes aktier

Væksten i indtjeningen per aktie (EPS) for de seks største it-selskaber – Apple, Amazon.com, Alphabet, Meta, Microsoft og Nvidia – forventes at falde til 15,5 procent i første kvartal af 2025. Til sammenligning lå væksten på hele 42,2 procent i samme periode i år, lyder det fra UBS Global Researchs strateger, som er ledet af Jonathan Golub.

“Vores nedjustering af Big Six – fra ‘overvægt’ til ‘ligevægt’ – er ikke baseret på udvidede værdiansættelser eller tvivl om kunstig intelligens. Det er snarere en anerkendelse af de vanskelige sammenligninger og de cykliske kræfter, der belaster disse aktier,” siger Jonathan Golub.

I modsætning hertil vil andre techaktier klare sig bedre, siger UBS, der forudser EPS-gevinster på næsten 26 procent i første kvartal af 2025 sammenlignet med 11,1 procent (forventet) for samme periode i 2024. Disse virksomheder deltog ikke i det COVID-drevne boom i samme grad som de største techgiganter.

UBS’ fremskrivning af tecknologivirksomheders EPS-vækst. 1. kvartal 2024 (grøn) sammenlignet med 1. kvartal 2025 (rød). Foto: Reuters

Big Six-virksomhederne, der ses som bannerførere for teknologisektoren og for udviklingen i det amerikanske aktieindeks S&P 500, skal rapportere kvartalsresultater i løbet af de næste to uger.

Stigende obligationsrenter, nyere amerikanske økonomiske tal, der var bedre end forventet, og usikkerhed omkring den amerikanske centralbanks udsigter til rentesænkninger har også tynget disse højt vurderede aktier.

Sådan har Big Techs aktier ændret sig i 2024

Indtjeningsmomentet i Big Six har oplevet fire forskellige cykliske bølger, siger UBS. Det startede med COVID-19-pandemien, der drev forbrugernes efterspørgsel efter computere, online shopping og sociale medier.

De seks største teknologivirksomheders aktie i 2024. Foto: Reuters

Da pandemien klingede af, og den globale økonomi begyndte at blomstre igen, faldt overskuddet på grund af faldende efterspørgsel efter teknologiprodukter – noget der fik EPS-væksten til at falde i 2022. Stigningen i overskuddet i 2023 var et resultat af et lettere sammenligningsgrundlag og en reduktion i virksomhedernes udgifter.

“Indtjeningen forventes hurtigt at blive renormaliseret i mega-cap tech efter et kraftigt fald i profitvæksten fra 4. kvartal 2023 til Q3 2024,” siger Jonathan Golub.

Se også: Nyheder om international tech