USA sagsøger Apple – har monopol på smartphonemarkedet
Det amerikanske justitsministerium indgav torsdag et historisk søgsmål mod Apple, hvor it-giganten beskyldes for at have monopol på smartphonemarkedet.
Det civile søgsmål, hvor også statsadvokater fra 15 amerikanske delstater og USA’s forbundshovedstad Washington D.C., beskylder Apple for at begrænse styresystemet iOS. Det sker på en måde, lyder det, der øger omkostningerne for forbrugerne og forhindrer udviklere i at lancere produkter på andre smartphonesystemer.
“Forbrugerne skal ikke betale højere priser, fordi virksomheder overtræder antitrustlovene,” siger justitsminister Merrick Garland i en pressemeddelelse.
Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?
Apple har monopol på smartphonemarkedet
De primære anklager i sagsanlægget mod Apple er:
- Apple forhindrer en succesfuld udbredelse af det, som justitsministeriet kalder “super-apps”. Den type apps gør det lettere for forbrugerne at skifte mellem smartphoneplatforme.
- Apple blokerer for udviklingen af cloudbaserede streamingapps, der vil gøre det muligt at spille videospil i høj kvalitet uden at skulle betale for ekstra hardware.
- Apple hæmmer udbredelsen af beskedapps på tværs af platforme, så kunderne skal blive ved med at købe iPhones. Justitsministeriet fremhæver specifikt den hyppige klage fra forbrugere over, at en besked sendt fra en ikke-iPhone dukker op som en grøn besked i stedet for en blå iMessage-besked, ligesom der er færre funktioner, end når en besked er sendt mellem to iMessage-brugere.
Ifølge søgsmålet omfatter Apples monopol også webbrowsere, videokommunikation, nyhedsabonnementer, underholdning, biltjenester, reklamer, lokationstjenester og meget mere.
Succesfuld på grund af “ekskluderende” taktik
Merrick Garland pointerer også, at Apple har en markedsværdi, der er højere end bruttonationalproduktet i mere end 100 lande. Denne succes er dog ikke et resultat af Apples overlegne produkter, men snarere på grund af Apples “ekskluderende” taktik, lyder det.
Apple har ifølge Merrick Garland klaret sig så godt “ikke ved at gøre sine egne produkter bedre, men ved at gøre andre produkter værre.”
Apple: Retssag truer os og vores principper
Apple har benægtet anklagerne og beskyldte Biden-regeringen for at gå for vidt. Ifølge Apple er de ikke forpligtet til at bruge designs eller politikker, som konkurrenterne måske foretrækker – især når sådanne designs ville gøre iPhone-brugernes oplevelse værre.
Apple oplyser blandt andet, at man har valgt ikke at udvikle en version af iMessage, der er kompatibel med andre enheder end iPhones, fordi det ikke ville være muligt at give en sammenlignelig brugeroplevelse, der lever op til virksomhedens standarder.
“Hos Apple innoverer vi hver dag for at skabe teknologi, som folk elsker – vi designer produkter, der fungerer problemfrit sammen, beskytter folks privatliv og sikkerhed og skaber en magisk oplevelse for vores brugere,” oplyser Apple.
”Denne retssag truer, hvem vi er, og de principper, der adskiller Apple-produkter fra hinanden på stærkt konkurrenceprægede markeder. Hvis det lykkes, vil det hindre os i at skabe den type teknologi, som folk forventer af Apple – hvor hardware, software og tjenester krydser hinanden.”
”Det ville også skabe en farlig præcedens og give regeringen mulighed for at tage en tung hånd i designet af folks teknologi. Vi mener, at dette søgsmål er forkert, både hvad angår fakta og jura, og vi vil forsvare os kraftigt imod det.”
Til kamp mod de amerikanske techgiganter
Retssagen mod Apple er en del af præsident Joe Bidens bredere antitrustindgreb mod Big Tech. Det amerikanske justitsministerium sagsøger allerede Google for angiveligt at have monopol på digitale reklametjenester.
Det uafhængige regeringsorgan Federal Trade Commission har også en langvarig antimonopolsag kørende mod Facebooks moderselskab Meta og en nyere sag mod Amazon.
I december forsøgte Federal Trade Commission også at blokere Microsofts nu gennemførte opkøb af spilproducenten Activision Blizzard.
Søgsmålet mod Apple er det tredje forsøg fra en amerikansk justitsminister på at gå efter Apple. Det er dog første gang, at justitsministeriet har udfordret Apple på et så bredt grundlag.
Læs hele sagsanlægget nedenfor.
Læs også: Nyheder om international tech