Advarer danske virksomheder mod russiske cyberangreb

Den russiske invasion af Ukraine kan betyde flere russiske cyberangreb mod danske virksomheder - få styr på virksomhedens cyberberedskab nu, råder ekspert.

Advarer danske virksomheder mod russiske cyberangreb

I takt med at krigen i Ukraine, som Rusland har invaderet, har udviklet sig, er mængden af cyberangreb steget. Det får Dansk Erhverv til at advare om, at danske virksomheder skal være beredte, når russiske cyberangreb ruller ind over landet.

Få styr på virksomhedens cyberberedskab

Dansk Erhvervs chefkonsulent for it- og cybersikkerhed, Christian von Stamm Jonasson, anbefaler alle danske virksomheder at gennemgå deres cyberberedskab og lappe eventuelle huller i firewallen.

”I mange danske virksomheder er beredskabet allerede nu i højeste gear, da ingen ønsker en gentagelse af det, som Mærsk blev udsat for, da NotPetya-angrebet bredte sig over hele verden gennem sårbare systemer. Risikoen for, at denne såkaldte spill over-effekt kan ske igen, er markant forøget med krigen i Ukraine,” slår han fast.

Hvordan kan virksomheder beskytte sig mod hackerangreb?

Christian von Stamm Jonasson har en række råd til, hvordan virksomheder kan styrke deres cybersikkerhed. Skal en virksomhed være ordentligt beskyttet, skal den være godt forberedt, inden en angreb kommer, og der er flere ting, man skal have gjort sig overvejelser om og aktiveret, inden man bliver angrebet.

Forberedelse og risikovurdering

Først og fremmest skal virksomhederne have en plan for, hvad de skal gøre, hvis de bliver ramt af hackerangreb og lander i en krisesituation.

For eksempel hvordan man kommunikerer, hvis de normale linjer er nede, og hvem man skal kontakte for at få hjælp til at komme tilbage til normal drift.

Virksomheden skal også have gjort sig tanker om risikovurdering. Hvor sårbar er virksomheden i forhold til at kunne komme i gang igen, og hvor længe kan den tåle at have driften lukket ned? Det anbefales at få helt styr på, hvilke systemer og data, der er særligt kritiske for forretningen.

Backup og opdateringer

Backup og opdateringer er også essentielle ting at have på plads. Bliver virksomheden ramt af hackerangreb, bør den have en backup til hurtigt at få genetableret adgang til data og systemer. Til at modvirke, at et hackerangreb overhovedet kan gennemføres, skal virksomhederne også sikre, at software og styresystemer automatisk opdateres til seneste version.

Se også: Derfor er IT-sikkerhed vigtigere end nogensinde

Kontakt forsikringsselskab og rådgiver

Endelig råder Christian von Stamm Jonasson virksomhederne til at tage kontakt til deres forsikringsselskab og få styr på, hvordan de er dækket ind ved et eventuelt cyberangreb.

Det kan også være en god idé at kontakte en rådgiver fra en af de virksomheder, som specialiserer sig i at hjælpe deres kunder med at lave risikovurderinger og implementere de rigtige sikkerhedsforanstaltninger.

Se også: Nyheder om cybersikkerhed