Antal cyberangreb mod virksomheder er steget 13 procent

Ny rapport viser, at antallet af cyberangreb mod virksomheder verden over er stigende, og at sårbarheder i smartphones udnyttes mere i dag.

Antal cyberangreb mod virksomheder er steget 13 procent

Der er sket en stigning i antallet af cyberangreb mod organisationer på 13 procent i løbet af de seneste 12 måneder. Sådan lyder en af konklusionerne i den nye rapport Security Navigator 2022, som den store udbyder af managed security services Orange Cyberdefense har offentliggjort.

Orange Cyberdefense har 18 sikkerhedsdriftscentre (SOC’er) og 14 CyberSOC’er fordelt over hele verden, og de har i perioden oktober 2020 til oktober 2021 analyseret hele 50 milliarder logs fra virksomheder.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere, end det er i dag

13 procent stigning i cyberangreb på et år

I perioden blev der registreret 94.806 sikkerhedshændelser hos organisationer. Kun 34.156 svarende til 36 procent af dem viste sig dog at være reelle trusler. Det er alligvel en stigning på 13 procent i forhold til sidste års undersøgelse.

Malware anses for at være den hyppigst forekommende form for cyberangreb, hvilket denne undersøgelse bekræfter. Af de 34.156 reelle sikkerhedshændelser var 38 procent af dem klassificeret som malware, herunder ransomware, hvilket er en stigning på 18 procent i forhold til 2020. De næsthyppigste sikkerhedshændelser i logs er uregelmæssigheder i netværk og applikationer, som udgør 22 procent.

De resterende to tredjedele (64 procent) af de registrerede sikkerhedshændelser var ”støj” – altså sikkerhedshændelser i logs, der viste sig ikke at være reelle trusler. Det er en stigning på 5 procent i forhold til sidste års undersøgelse. Det indikerer ifølge Orange Cyberdefense, at særligt små og mellemstore virksomheder har brug for flere ressourcer til at filtrere deres data for potentielle trusler.

“I Security Navigator 2022 kommer vi med konklusioner, som har stor værdi for enhver enhver dansk virksomhed. Vores analytikere har knust et hav af data, og resultaterne er hævet over enhver tvivl: Angrebsfrekvensen ér steget markant. Der ér kommet flere hackergrupper til, og malware ér nu angrebsmetode nummer 1,” siger Mårten Toll-Söderblom, Managing Director, Orange Cyberdefense Danmark.

Læs også: Mindst 100 000 danske kontoransatte ramt af hackerangreb

Sårbarheder i smartphones udnyttes mere

En af de andre konklusioner i Security Navigator 2022-rapporten er, at der ses bølger af nye angreb rettet mod smartphones, særligt iPhones fra Apple, som bruges af højtstående personer. Disse angreb kræver dog ifølge Orange Cyberdefense ekstraordinære investeringer, dygtige folk og zero-day exploits.

I de første tre kvartaler af 2021 har Orange Cyberdefense registreret dobbelt så mange advarsler knyttet til Apples iOS-styresystem i forhold til de tre foregående kvartaler. Det indikerer ifølge virksomheden, at der har været en bølge af angreb rettet mod platformen. Angrebene er designet af forskellige landes politimyndigheder og efterretningsorganisationer – ofte med henblik på at få adgang til enkeltpersoners mobiltelefoner.

Virksomheder er sjældent det primære mål – snarere er de også med i udviklingen af værktøjerne, men når først disse er udviklet til at kunne ramme mobilenheder, er det også en potentiel risiko, som virksomheder i stigende grad bør forholde sig til.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed