Apple går til kamp mod kvantecomputere

Apple sætter en stopper for brug af kvantecomputeres enorme regnekraft til at trænge gennem sikkerheden i Apples iMessage-protokol.

Apple går til kamp mod kvantecomputere

Kvantecomputere introducerer et helt nyt regime inden for databehandling. Den enorme regnekraft, som kvantecomputere gang på gang præsterer, giver helt nye muligheder for at foretage behandling af enorme mængder data på utroligt kort tid – noget der kan tage årevis, i nogle tilfælde uanede mængder af tid, at gennemføre med traditionel computerteknologi.

Kvantecomputere kan dog også misbrugen til ondsindede formål – heriblandt at trænge gennem krypteringsteknologier. Netop det har Apple måttet sande, da den hidtidige algoritme til at kryptere iMessage-beskeder ikke har vist sig at være tilstrækkelig.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

iMessage-beskeder sikret med ny krypgrafisk protokol

Derfor har Apple nu introduceret en ny og sikrere krypteringsalgoritme til iMessage kaldet PQ3. Apple kalder selv PQ3 for ”en banebrydende post-kvantekryptografisk protokol, der gør det muligt at udvikle sikker ende-til-ende-tekstbeskeder.”

For at gardere sig mod kvantecomputere, der er i stand til at trænge gennem mange eksisterende krypteringsalgoritmer, har Apple ikke blot opdateret den eksisterende algoritme. It-giganten har i stedet genopbygget den kryptografiske protokol i iMessage helt fra bunden.

Foto: Apple

Rettidig omhu

Apple pointerer også, at tiltaget ikke sker på baggrund af en sikkerhedsmæssig hændelse, hvor det rent faktisk er lykkedes at dekryptere iMessage-beskeder. Der lader i stedet til at være tale om rettidig omhu.

Både Kina og USA investerer i disse år massivt i kvanteteknologi. Der foregår et tæt kapløb mellem de to store nationer om at nå den såkaldte ”Q-Day” – det vil sige dagen, hvor det lykkes at bruge kvanteteknologi til at kompromittere eksisterende kvantekryptografiske algoritmer.

Det er også denne Q-Day, som Apple nu garderer sig nu. Denne fase af udviklingen af kvantekryptografiske algoritmer kaldes også post-kvantekryptografi (PQC).

Den nye kryptografiske algoritme til kryptering af iMessage-beskeder vil blive taget i brug i løbet af i år.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed