ChatGPT lagt ned af stort cyberangreb

Onsdag blev den voldsomt populære tjeneste ChatGPT ramt af et DDoS-angreb, som trækker tråde til Israel-Palæstina-konflikten.

ChatGPT lagt ned af stort cyberangreb

Kunne du heller ikke bruge ChatGPT i løbet af onsdag og torsdag? Så var du bestemt ikke alene. OpenAI, som driver ChatGPT, blev nemlig lagt ned af et stort DDoS-angreb onsdag, og torsdag har der igen været periodiske udfald.

DDoS står for Distributed Denial-of-Service er en angrebstype, hvor en tjeneste – i dette tilfælde ChatGPT – overbelastes af forespørgsler fra et stort antal servere i en sådan grad, at tjenesten til sidst bukker under og bliver utilgængelig.

”Vi har periodiske udfald på grund af et unormalt trafikmønster, der afspejler et DDoS-angreb. Vi fortsætter arbejdet med at afbøde dette,” skrev OpenAI i en statusopdatering i går. Siden er problemet blevet løst, og ifølge tjenesten Downdetector har ChatGPT været tilgængelig siden 18:30 i går aftes.

Selv nogle af internettets største og mest anvendte tjenester som ChatGPT kan altså ikke undgå at give efter for målrettede angreb.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

Angreb trækker tråde til Israel-Palæstina-konflikten

Ifølge TechCrunch har den anti-vestligte og pro-islamiske hacktivistgruppe Anonymous Sudan taget ansvar for angrebet mod ChatGPT. Trods navnet mener sikkerhedsforskere, at gruppen startede som en russisk gruppe og har forbindelse til den pro-russiske DDoS-gruppe KillNet.

På det sociale medie Telegram forklarer gruppen, at årsagen til angrebet skulle være utilfredshed med bias i ChatGPT.

”ChatGPT har en generel bias for Israel og mod Palæstina, som det er blevet afsløret på Twitter. Generelt er der en enorm bias i modellen vedrørende nogle emner, som skal rettes,” skriver gruppen.

Hackergruppen er heller ikke tilfredse med, at OpenAI ifølge gruppen samarbejder med Israel, og at OpenAI’s direktør Sam Altman ifølge gruppen er villig til at investere mere i Israel.

Gruppen opponerer også mod, at AI bliver brugt til udvikling af våben og af efterretningstjenester som Mossad, ligesom Israel ifølge gruppen bruger “AI til undertrykke palæstinenserne yderligere”.  Gruppen har også valgt at angribe OpenAI, fordi selskabet er amerikansk, lyder det.

Anonymous Sudan angreb i juni Microsoft, og SAS, UPS og Lyft har også tidligere været ramt af angreb fra gruppen.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed