EU-forskningsprojektet DataVaults skal give brugere kontrollen over deres data

De internationale techgiganter råder over store mængder data om brugere, men et nyt projekt, som DTU deltager i, skal give brugerne kontrollen over deres persondata tilbage.

EU-forskningsprojektet DataVaults skal give brugere kontrollen over deres data

Store techgiganter som Google, Meta, Apple, Microsoft, Amazon og Tencent sidder med enorme mængder af data om vores adfærd på ikke kun deres egne tjenester, men på internettet generelt.

En lang række annoncevirksomheder, som formidler online annoncer, ligger også inde med store mængder af data. Men for den menige bruger er det fuldstændig umuligt at gennemskue, hvilke virksomheder der har adgang til ens persondata såsom navn, alder, køn og adresse.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

Sikker opbevaring af persondata med DataVaults

Netop det skal det europæiske forskningsprojekt DataVaults forsøge at lave om på. DataVaults er et stort projekt med 17 partnere fra ni EU-lande, herunder Danmarks Tekniske Universitet fra Danmark.

DataVaults er en form for digital sikkerhedsboks, hvor man kan opbevare sine persondata sikkert. Man får samtidig besked, når virksomheder, myndigheder eller andre tilgår ens oplysninger, og man kan til enhver tid kontrollere, hvem der har adgang til ens persondata og hvornår.

Partnere i DataVaults

  • A7 Software (ANDAMAN7)
  • Assentian Europe Ltd (Assentian)
  • ATOS Spain S.A (ATOS)
  • Comune di Prato (Prato)
  • Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
  • Dimos Peiraia (PIRAEUS)
  • ETA Consulting SRL (ETA)
  • Fraunhofer FOKUS (FOKUS)
  • Fundacion Tecnalia Research & Innovation (TECNALIA)
  • Infineon Technologies AG (IFAG)
  • Infineon Technologies Austria AG (IFAT)
  • Maggioli SPA (MAGIOLLI)
  • My Energia Oner SL (MIWENERGIA)
  • Olympiacos S.F.P (OLYMPIACOS)
  • Suite5 Data intelligence Solutions Ltd (Suite5)
  • UBITECH Ltd (UBITECH)
  • UNISYSTEMS (UNISYSTEMS)

Danmarks Tekniske Universitet bidrager til projektet med udvikling af en blockchain-løsning, så man altid kan se, hvem der har ændret data og hvornår, samt implementering af kryptoprocessorer.

Hjælp til både private og virksomheder

DataVaults vil give privatpersoner nemmere adgang til at sikre og kontrollere perondata. Men løsningen vil også være en stor hjælp til virksomheder, lyder det fra Weizhi Meng, der er lektor i cybersikkerhed på DTU Compute.

Platformen bliver også et redskab til virksomheder, som kan bruge den til at sikre, at de overholder alle regler, når de indsamler oplysninger om for eksempel medarbejdere og samarbejdspartnere – bedre kendt som GDPR.

”Der er helt klart behov for løsninger, der kan indsamle data på en måde, der beskytter vores persondata. Det kan være med til, at der vil være en større grad af villighed til at stille sine data til rådighed for almennytte,” siger Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Læs også: Danske virksomheder er ved at miste overblikket over it-sikkerheden

Skal give os tilliden tilbage

Det store mål med platformen er at give forbrugere og brugere af tjenester, der håndterer persondata, tilliden tilbage, så man kan dele data uden at frygte, at de bliver misbrugt. DataVaults vil dermed muliggøre sikker big data, som der er stort potentiale i.

En af de partnere, der bruger store datasæt fra DataVaults til at se nye sammenhænge, er den franske sundhedsplatform Andaman7. Her indsamles data om patienter, som de bruger til klinisk forskning. Også en spansk solcellefabrikant deltager i projektet og bruger DataVaults til at få data om brugernes elforbrug. Det gør det muligt at forudsige efterspørgslen på el på forskellige tider af døgnet.

DataVaults vil også give brugerne de økonomiske incitamenter tilbage til brugerne. Det kan ske ved at blive belønnet for at dele sine data – både i kroner og ører, men også som den italienske kommune Prato, som belønner indbyggere, der deler deres præferencer og vaner inden for kulturlivet, med billetter til en forestilling.

I dag ligger der allerede enorme mængder af data om brugerne fra store techgiganter. Men når først disse er kommet i techgiganternes hænder, er der ikke noget at gøre. DataVaults er derfor tænkt som en fremtidig løsning.

Projektet har nu været under udvikling i tre år og er nu klar i en betaudgave. Parterne i projektet håber, at EU eller anden myndighed tager ejerskab over platformen, da behovet for en sikker løsning til håndtering af persondata kun stiger.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkehed