EU vil give politiet adgang til krypterede data inden 2030

EU vil give politiet adgang til krypterede data inden 2030 med sikkerhedsstrategien ProtectEU, som af kritikere ses som en ny udgave af det omstridte Chat Control-forslag.

EU vil give politiet adgang til krypterede data inden 2030

EU planlægger at give politiet mulighed for at dekryptere private data inden 2030 som led i sin nye sikkerhedsstrategi, ProtectEU.

EU-Kommissionens plan, der blev offentliggjort i juni 2025, skitserer, hvordan retshåndhævende myndigheder (i Danmark politi, anklagemyndighed, herunder den militære anklagemyndighed, kriminalforsorgen, Den Uafhængige Politiklagemyndighed og domstolene) vil få ”lovlig og effektiv” adgang til krypterede digitale beviser.

EU’s plan fokuserer på seks områder:

  • Dataopbevaring: EU vil undersøge, om kravene til opbevaring af data skal udvides, og samarbejdet myndigheder og tjenesteudbydere styrkes.
  • Lovlig aflytning: Forbedret samarbejde om dataaflytning på tværs af landegrænser skal være klar senest i 2027.
  • Digitalt bevismateriale: Myndigheder skal have tekniske værktøjer til at analysere og sikre data på elektroniske enheder.
  • Dekryptering: En teknologiplan for dekryptering fremlægges i 2026. Løsningerne skal kunne bruges af Europol fra 2030.
  • Standardisering: EU vil skabe fælles rammer i samarbejde med myndigheder, brancher og eksperter.
  • Kunstig intelligens: Udvikling af AI-værktøjer til behandling af store datamængder skal fremmes frem mod 2028.

Se også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

Eksperter advarer mod EU-planer om svækket kryptering

Eksperter advarer mod EU’s planer om at svække den digitale kryptering, da det kan skabe nye sikkerhedshuller. Ifølge Robin Wilton fra Internet Society vil EU’s forsøg på at dekryptere folks data uundgåeligt øge risikoen for misbrug og undergrave god cybersikkerhedspraksis.

Kritikken deles af teknologer og privatlivsorganisationer, som er dybt bekymrede over planerne. Samtidig anbefaler myndigheder som FBI og CISA netop stærk ende-til-ende-kryptering som forsvar mod cyberangreb.

EU-Kommissionen har tidligere anerkendt kryptering som afgørende for cybersikkerhed, og et lignende forslag – Chat Control – er blevet afvist flere gange siden 2022.

Alligevel lover politikerne at finde en balance mellem effektiv efterforskning og beskyttelse af privatliv og datasikkerhed. Robin Wilton understreger dog, at ”stærk kryptering er ikke en trussel mod sikkerhed – det er forudsætningen for den.”

Se også: Nyheder om it- og cybersikkerhed