Virksomheder bruger AI i kampen mod cyberkriminelle som aldrig før

Cybertruslerne mod virksomheder er steget under pandemien. Det får næsten halvdelen af danske virksomheder til at forsvare sig med kunstig intelligens og maskinlæring.

Virksomheder bruger AI i kampen mod cyberkriminelle som aldrig før

It- og cybertrusler er et stadigt større problem for virksomheder, som hele tiden må forholde sig til nye måder at blive angrebet af it-kriminelle på samt nye måder at tage kampen op med dem på. En ny undersøgelse fra it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast viser, at 72 procent af danske adspurgte virksomheder har oplevet et stigende antal e-mailtrusler i løbet af det seneste år.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

Kunstig intelligens opdager trusler tidligt

De danske virksomheder har fundet nytte i de to teknologier kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML) som redskaber til at håndtere det stigende antal trusler. Globalt svarer 46 procent af de adspurgte virksomheder, at de har taget de to teknologier i brug i håndteringen af blandt andet malware, spam, zero-day exploits og angreb ved hjælp af social engineering.

I Danmark er tallet endnu højere – 52 procent – og 42 procent forventer at gøre brug af teknologien inden for det kommende år.

”Cyberkriminelle udnytter klassiske adfærdsmønstre, psykologi og teknologi til at gøre deres angreb sværere at identificere og forhindre. Kunstig intelligens er blevet et effektivt modsvar for virksomheder, da det kan spotte trusler og angreb tidligt ud fra eksempelvis stavefejl, mistænkelige vedhæftninger og ved at analysere forholdet mellem afsender og modtager; for eksempel ved at se på, om afsenderen har været i kontakt med nogen i organisationen før, eller om mailen kommer ud af det blå,” siger Elaine Lee, der er dataforsker i Mimecasts Cybergraph-team, og tilføjer:

”Nogle cyberkriminelle bruger også deepfakes, og her kan kunstig intelligens opdage de falske videoer ved at analysere billeder og lyd. Teknologien kan betegnes som virksomheders første forsvarslinje, der fanger uregelmæssigheder hurtigere og mere effektivt end mennesker.”

Stor forskel fra branche til branche

Ifølge undersøgelsen er det særligt tech-branchen (63 procent), bygge- og anlægsbranchen (57 procent) og servicefag (55 procent), der benytter sig af de AI og ML.

I sundhedsvæsenet (39 procent), den offentlige sektor (40 procent) og detailhandlen (35 procent) er de to teknologier mindre udbredt.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed