Regeringen og SF vil give virksomheder ret til erhvervskonto i banken

Gode og sunde virksomheder skal have ret til at få oprettet en erhvervskonto, mener regeringen og SF. SMVdanmark og Dansk Industri roser forslaget.

Regeringen og SF vil give virksomheder ret til erhvervskonto i banken

De danske banker skal have pligt til at oprette en bankkonto til danske iværksættere og mindre virksomheder, som henvender sig til en bank, da det er et krav som erhvervsdrivende at have en Nemkonto. Sådan lyder et nyt forslag fra regeringen og SF, som ønsker at lave om på de nuværende regler.

I dag oplever flere iværksættere og mindre virksomheder nemlig at få et nej fra deres bank, når de ønsker at få en erhvervskonto.

”Det skal ikke være bøvl i banken, der forhindrer gode virksomheder i at få succes. Når vores små, nystartede virksomheder skal kæmpe med at få en konto til at få gang i deres forretning, går det ud over vores fællesskab. Derfor stiller jeg sammen med SF nu det her forslag, så vi én gang for alle kan få sikret, at vores iværksættere og mindre virksomheder får de bedste forudsætninger for at komme godt fra start,” siger Erhvervsminister Simon Kollerup.

Regeringen og SFs forslag går ud på, at virksomheder får ret til en såkaldt basal erhvervsbetalingskonto. Den minder om den basale betalingskonto, som forbrugere også har ret til. Kontoen kan bruges som Nemkonto, og det er muligt at lave overførsler samt få adgang til netbank og betalingskort.

Har pengeinstitutter mistanke om, at den erhvervsdrivende foretager hvidvask eller terrorfinansiering, kan de afvise at oprette en basal erhvervsbetalingskonto.

Læs også: Sådan kommer du i gang som iværksætter og starter egen virksomhed

SMVdanmark jubler

SMVdanmark, der organiserer 18c000 små og mellemstore virksomheder, har længe kæmpet for at få indført denne ret. Organisationen er derfor også begejstret for forslaget om at give iværksættere og mindre virksomheder ret til en erhvervskonto.

”Jeg vil gerne rose ministeren og SF for, at man nu vil give de selvstændige samme rettigheder som lønmodtagerne. Vi har over årene set alt for mange eksempler på iværksættere, der bliver afvist helt uden begrundelse eller af usaglige årsager. En erhvervskonto er lige så vigtig for den selvstændige som vand i hanen eller strøm i kontakten, så det er ikke i orden, at banken skal have magt til bare at sige nej,” siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, og tilføjer:

”Selvfølgelig skal man kunne stoppe platugler, skattesnydere og hvidvaskere, og det får bankerne også mulighed for med det nye forslag. Men nu kan de ikke længere bare affærdige seriøse, hårdtarbejdende iværksættere, der brænder for at komme i gang, og det glæder mig utroligt meget.”

Dansk Industri er tilfredse, men advarer om hvidvaskregler

I Dansk Industri, der erhvervs- og arbejdsgiverorganisation for knap 19.000 virksomheder, er man overordnet set også er tilfreds med forslaget.

”Vi er tilfredse med, at regeringen har lyttet til ønsket fra mange af vores iværksættere og SMV’ere om at gøre det lettere og billigere at få en erhvervskonto. En erhvervskonto er afgørende for at kunne drive en virksomhed i Danmark, og det har alt for længe været for svært og dyrt for mange SMV’ere at få en sådan konto,” siger underdirektør, SMV-chef Kim Haggren.

DI mener dog, at det er vigtigt i den kommende proces, at der også er fokus på den hvidvaskprocedure, som pengeinstitutterne skal foretage af en virksomhed, der vil oprette en erhvervskonto.

”Det er et krav, at pengeinstitutterne doserer hvidvaskkontrollen i forhold til den risiko, der er forbundet med kundeforholdet. Men hvis den indledende risikovurdering er for striks, vil virksomhederne, uagtet lovforslaget, blive afkrævet en alt for stor mængde dokumentation, før man kan få en erhvervskonto – sådan som mange oplever det i dag. Derfor bør det stadig være et fokusområde, at virksomhederne ikke afkræves mere dokumentation end nødvendigt,” tilføjer han.

Forslaget om en ret til en basal erhvervsbetalingskonto forventes fremsat i Folketinget i efteråret 2022.

Læs også: Nyheder om iværksættere og startups