EU’s Socialfond hjælper danske robotstartups
EU’s Socialfond har siden 2018 bevilliget 9,5 millioner kroner til startups, der har deltaget i et forløb inden for robotteknologi i strukturfondsprojektet Odense Robotics Startup Programme. Den danske startupvirksomhed Aris Robotics har været med i projektet. Den har arbejdet på en robot med kunstig intelligens, der skal revolutionere danskernes måde at sortere affald på til gavn for miljøet.
Iværksætterne Sina Pour Soltani, Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt står bag Aris Robotics, og de arbejder lige nu på at få deres prototype gjort færdig.
Odense Robotics Startup Programme begyndte i september 2018 med et samlet budget på 20,4 millioner kroner.
Teknisk sparring om produktudvikling
Startup-hubben findes i Odense hos Teknologisk Institut, som yder teknisk sparring om produktudvikling, og som stiller højteknologiske test- og udviklingsfaciliteter til rådighed.
EU’s Socialfondsprogram er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion med det formål at skabe flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke.
I programmet bliver robot-iværksættervirksomheder gjort kommercielt bæredygtige, gjort klar til vækst og skalering og forberedt til mødet med investorer. Sina Pour Soltani, CEO i Aris Robotics, forklarer, at de anser det for en blåstempling af deres virksomhed, at de er kommet med i hubben.
”Hvor længe vi skal være her, afhænger især af, hvornår vores prototype er klar til markedet, og hvornår vores virksomhed er udviklet og klar til at producere.”
80 procent af virksomheder eksisterer et år senere
Den typiske virksomhed er med i programmet i mellem 12 og 14 måneder, inden den er forberedt til livet på det kommercielle marked.
Overlevelsesraten efter EU-projektet er høj: 8 af 10 virksomheder, der foreløbig har afsluttet et forløb, lever også et år senere.
Se også: Hvad skal man tænker over som iværksætter?
Handler om mere end bare at udvikle et produkt
Projektleder Thomas Gammelgaard peger på to vigtige elementer i programmet: At forløbet kommer rundt om hele virksomheden, og at Odense Robotics som klynge har mange andre initiativer og tilbud til startups, når de er færdige i EU-programmet.
“De får teknisk hjælp i værkstedet, sparring på forretningsudvikling, de bliver en del af vores netværk og møder potentielle underleverandører, ligesom de selv udvikler sig som potentielle underleverandører.”
“Det handler ikke bare om at udvikle et produkt, men også om at udvikle en fortælling, der først skal overbevise vores advisory board, siden investorer og i den sidste ende kunderne,” siger Thomas Gammelgaard.
Se også: Nyheder om startups og iværksætteri