15 nye solcelleparker skal forsyne 1,3 mio. danskere med grøn strøm

Andel og Better Energy er gået sammen om en historisk stor investering i opførelsen af 15 solcelleparker. De første fire solcelleparker står allerede klar i år og næste år.

15 nye solcelleparker skal forsyne 1,3 mio. danskere med grøn strøm

Danmark har ambitiøse mål at reducere CO₂-udledningen med 70 procent i 2030 i forhold til i 1990, og i 2050 skal landet være klimaneutralt.

Det kræver en stor indsats – en indsats, som energi- og fibernetkoncernen Andel og energiselskabet Better Energy sammen bidrager markant til med en historisk stor milliardinvestering.

De to selskaber har indgået et 50/50-partnerskab med målet om at opføre omkring 15 solcelleparker rundt omkring i Danmark i perioden 2024 til 2028. Better Energy står for at udvikle, opføre og drive parkerne, men de to selskaber kommer hver til at eje 50 procent af de færdigbyggede solcelleparker.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Første fire solcelleparker er snart klar

Selv om det storstilede projekt først er realiseret om fire års tid, er de første fire solcelleparker allerede klar til at blive opført. De forventes at kunne blive tilsluttet elnettet og starte produktion enten i år eller næste år.

De fire solcelleparker bliver opført i Sorø, Vordingborg, Guldborgsund og Næstved kommune. De får i alt en kapacitet på 750 megwatt, hvilket svarer til cirka 490.000 danskeres årlige elforbrug.

Når alle 15 solcelleparker er opført i 2028, hvis alt går som planlagt, vil den samlede kapacitet udgøre omkring 2 gigawatt. Det svarer til cirka 1,3 millioner danskeres årlige elforbrug.

Alene de fire første parker vil udgøre omkring 38 procent af den samlede kapacitet fra de 15 solcelleparker. De fire første solcelleparker lader altså til at være nogle af de største, som Andel og Better Energy er på vej med.

”Vores partnerskab med Andel kommer til at have direkte effekt på den grønne omstilling i Danmark. Og vi kan godt alle sammen være stolte over, at Andel, én af Danmarks største virksomheder målt på omsætning, snart kommer til at kunne kalde sig en af Danmarks største medejere af grøn energiproduktion på land,” siger Rasmus Lildholdt Kjær, der er administrerende direktør i Better Energy, og tilføjer:

”Vi har travlt, og hastigheden af den grønne omstilling er afgørende for, hvilken verden vi skal leve i om 10, 20, 30 år. Denne aftale er et stort skridt i den rigtige retning.”

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Sådan bliver de første fire solcelleparker

Andel og Better Energi har fundet de fire første placeringer til solcelleparkerne. Selskaberne oplyser, at de har forsøgt at opnå en så bred accept som muligt blandt befolkning og myndigheder i lokalområderne. Det er sket gennem naturtiltag, arealtilpasninger, faunapassager, rekreative initiativer nær byområder og stisystemer.

  1. I Sorø kommune opføres en solcellepark ved Vedde mellem Dianalund og Stenlille. med en kapacitet på 107 megawatt og en forventet årlig produktion på cirka 108 GWh. Det svarer til cirka 68.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
  1. I Vordingborg kommune opføres en solcellepark ved Køng Mose cirka 10 kilometer fra Vordingborg med en kapacitet på 187 megawatt og en forventet årlig produktion på cirka 198 GWh. Det svarer til cirka 124.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
  1. I Guldborgsund kommune opføres en solcellepark ved Radsted og Grænge cirka 6 kilometer fra Nykøbing Falster med en kapacitet på 329 megawatt og en forventet årlig produktion på cirka 349 GWh. Det svarer til cirka 218.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
  1. I Næstved kommune opføres en solcellepark ved Saltø cirka 6 kilometer fra Næstved med en kapacitet på 121 megawatt. Den forventede årlige produktion er endnu ikke beregnet.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi