Chokerende lidt plastik bliver genanvendt – dansk teknologi kan være løsningen
Det står ganske kritisk til med genanvendelsen af plastik – eller manglen på samme – i husholdningerne. Det viser en ny rapport fra Greenpeace kaldet Circular Claims Fall Flat Again. I den konkluderer miljøorganisationen, at genanvendelse af plastik i praksis er en myte og fiktion.
Rapporten, som fokuserer på genanvendelsen af plastik i USA, viser, at kun 2,4 millioner ton ud af 51 millioner ton plastikaffald genereret af husholdninger blev genanvendt i 2021. Det svarer til 5 procent og er en gevaldig nedgang, siden andelen toppede på 10 procent i 2014. Blandt årsagerne er, at Kina ikke har villet modtage vestens affald siden 2018.
“Industrigrupper og store virksomheder har presset på for at få genbrug som en løsning. Ved at gøre det har de unddraget sig ethvert ansvar,” siger Lisa Ramsden, der er kampagnemedarbejder for Greenpeace i USA, til nyhedsbureauet AFP. Hun nævner giganter såsom Coca-Cola, PepsiCo, Unilever og Nestlé som de største syndere.
Alt imens er produktionen af ny plastik, det ikke kan genbruges, steget, lyder det i rapporten.
Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide
Genanvendelse af plastik kniber også gevaldigt i Danmark
I Danmark går det heller ikke alt for godt med at få genanvendt plastik, viser en rapport fra 2019 af McKinsey & Company og Innovationsfonden.
Ifølge rapporten produceres der hvert år 350 000 ton plastikaffald i Danmark. Af disse bliver kun 46 000 ton, eller 13 procent, genanvendt. Yderligere 28 procent bliver eksporteret til udlandet for at blive genanvendt, mens 2 procent af plastikaffaldet deponeres. Hele 57 procent af den plastik, der produceres i Danmark, bliver afbrændt til at generere fjernvarme og energi.
Med kun 13 procent genanvendt plastik inden for landets egne grænser indtager Danmark en af bundplaceringerne i Europa.
EU har som mål, at mindst 55 procent af al plastikaffald skal genanvendes i 2030. Der venter med andre ord et stort arbejde forude for at realisere det mål.
Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Dansk teknologi forbedrer sorteringen markant
Et af de helt store problemer med genanvendelse af plastik er de mange forskellige typer af plast, der blandes sammen i affaldshåndteringen.
Men det problem har forskerne fra Aarhus Universitet måske løsningen på. I samarbejde med Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og PLASTIX præsenterede de i starten af 2022 en ny teknologi, der bruger et hyperspektralt infrarødt kamera og maskinlæring til effektivt at sortere 12 forskellige plasttyper efter deres kemiske sammensætning.
Ifølge forskerne er der tale om et gennembrud, som får stor betydning for den fremtidige plastsortering.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi