Danmark har aldrig brugt grønnere strøm end i dag
Danskerne kan bruge strøm i deres husholdninger til ovnen, vaskemaskinen, fryseren og tv’et med meget bedre samvittighed end for bare 10 år siden.
Nye tal fra Green Power Denmark, der repræsenterer energibranchen, viser nemlig, at strømmen i det danske elnet aldrig har været grønnere, end den er i dag. Ifølge en foreløbig opgørelse blev der i 2023 udledt 96 gram CO₂ per kWh.
Til sammenligning blev der i 2022 udledt 124 gram CO₂ per kWh, og dermed er der sket en reduktion på hele 23 procent på bare et år. Kigger vi 10 år tilbage, blev der i 2013 udledt 363 gram CO₂ per kWh. Her er der sket en reduktion på hele 74 procent.
Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide
Rekordhøj produktion fra solceller og vindmøller
Årsagen til den store reduktion i CO₂-niveauet for elektriciteten, der bruges i husholdningerne og industrien, er udbygningen af grøn, vedvarende energi.
Igen i 2023 satte produktionen fra solceller og vindmøller rekord. Den 18. december 2023 nåede man samme produktion af grøn strøm, som der blev produceret i hele 2022. Det skyldes den fortsatte udbygning af grønne energiløsninger rundt om i landet.
”Det er især solcellerne, som har leveret mere energi i 2023. Det skyldes, at der blev stillet mange nye solceller op i slutningen af 2022 og første halvdel af sidste år. Desværre var det samme ikke tilfældet for vindmøllerne,” siger Kristian Jensen, der er administrerende direktør i Green Power Denmark.
Andre medvirkende årsager til det lave CO₂-niveau er, at de centrale kraftværker ifølge Energistyrelsen har brugt 38 procent mindre kul i de første ni måneder af 2023 i forhold til samme periode i 2022. Samtidig har danskerne været gode til at spare på energien, hvilket har ført til et kun marginalt højere strømforbrug end året før.
Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Stor udveksling af grøn strøm med nabolande
Danmark er også lykkedes med at holde CO₂-niveauet lavt ved at udveksle grøn strøm med landene omkring sig.
”Vi får vandkraft fra Norge, solenergi fra Holland og vindkraft fra Tyskland. Det er økonomisk og klimamæssigt en fordel, at vi udveksler strøm med hinanden. På den måde udnytter vi den vedvarende energi mest effektivt, og det er helt afgørende, når vi i de kommende år skal sænke CO2-udledningen yderligere – gerne ned på nul inden 2030,” siger Kristian Jensen.
I de kommende år venter der en stor opgave med at få omstillet biler, industri og varmesektoren til at bruge strøm – noget, som vil få strømforbruget til at stige markant.
”Den grønne strøm erstatter fossile brændsler. Og når det er vindmøller og solceller, som leverer den grønne strøm, vil vi opnå markante gevinster for klimaet. Vi er kommet langt i den grønne omstilling, men de største skridt, skal vi først tage nu,” siger Kristian Jensen.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi