Dansk robot opsamler 100 000 stykker affald fra Aarhus Å
100 000. Det er antallet af stykker affald, som den danskudviklede robot SeaProtectorOne har opsamlet fra åen i Aarhus over en periode på 20 måneder.
Den 100 procent autonome robot, som den danske virksomhed All In On Green står bag, har sorteret affald fra åen i en forsøgsperiode, og nu har kommunen valgt at leje robotten frem til 2027. Den har nemlig vist sig at gøre et godt stykke arbejde.
I løbet af det første år opsamlede robotten 63 000 stykker affald, og efter 20 måneder blev milepælen på 100 000 stykker affald nået.
Så meget affald fangede robotten i Aarhus i 2021
|
Mindre affald ender i verdenshavene
Udfordringen med affald i vandmiljøer såsom en å er, at det før eller siden ofte ender i verdenshavene, hvor affaldet er utroligt svært at opsamle. Mindst 90 procent af det plastikaffald, der flyder rundt i verdenshavene, ender der via flodsystemer.
Derfor giver det rigtig god mening at opstille robotsystemer som dette i en å, der løber ud i havnen og dernæst havet.
”I en ideel verden lærte alle borgere i verden altid at putte affaldet i skraldespanden. Men verden er ikke ideel. Jeg fik ideen til robotten, da jeg så store mængder affald komme flydende i en flod ved Melbourne. SeaProtectorOne har nu vist sit værd, selv i en af Europas grønneste byer, Aarhus, så jeg glæder mig til at udbrede teknologien til hele verden til gavn for havmiljø, fisk og havfugle,” siger Mads Tranders Nielsen, der har etableret All In On Green og opfundet SeaProtectorOne.
Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Sådan virker robotten
Robotten er monteret på land, hvor den står som et tårn. På tårnet er monteret en fangarm, som går tværs over åen. Den er modulopbygget, så den kan fungere på enhver bredde på op til 40 meter. På fangarmen er monteret en filterenhed, som konstant filtrerer vandet for fremmedlegemer på vandoverfladen og 30 centimeter ned, hvor meget af affaldet flyder. Robotten justerer desuden hele siden højden efter vandspejlet.
Når affald samler sig på filterenheden, registrerer sensorer, at den skal tømmes for affald. Robotten løfter dermed armen, og transportbåndet kører affaldet til siden og i affaldscontainere, der tømmes en gang i døgnet.
Der sidder også termiske kameraer på robotten, som opfanger, om der kommer sejere, surfere eller svømmere mod den. Dermed kan den automatisk svinge til side og skabe fri passage. Robotten drives enten ved solceller eller kan tilsluttes elnettet.
Kæmpe potentiale i mange byer
All In On Greens robot er ikke kun i stand til at fjerne affald fra åen i Aarhus. All In On Green har grundigt studeret andre europæiske byers lokale forhold og vurderer, at SeaProtectorOne også kan fjerne affald fra floder i mindst 70 andre byer i Europa.
Dermed kan teknologien blive et vigtigt redskab i mange byer og kommuners håndtering af affald.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi