Den globale CO2-udledning når det højeste niveau i historien
De verdensomspændende CO2-emissioner – den drivhusgas, der er mest ansvarlig for den globale opvarmning – er steget til det højeste niveau i historien, nemlig 36,3 milliarder ton. Det viser tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA).
“Tallene gør det klart, at det globale økonomiske opsving efter COVID-19-krisen ikke har været det bæredygtige opsving, som IEA’s administrerende direktør Fatih Birol opfordrede til i de tidlige faser af pandemien i 2020,” lyder det fra IEA i en rapport.
Verden skal stoppe stigning i CO2-emissioner
IEA slår fast, at verden nu må sikre, at den globale stigning i udledning af drivhusgasser i 2021 var en engangsforeteelse – og at en fremskyndet energiomstilling bidrager til global energisikkerhed og lavere energipriser for forbrugerne.
Det er det stigende forbrug af kul og naturgas til kraftværker og industrien, især i Kina, der er drivkraften bag denne stigning i CO2-udledningen.
Kulforbrug på historisk højt niveau
Kul tegnede sig for mere end 40 procent af den samlede vækst i de globale CO2-udledninger i 2021 og nåede ifølge IEA et historisk højt niveau på 15,3 milliarder ton. CO2-emissionerne fra naturgas steg igen langt over deres 2019-niveau til 7,5 milliarder ton.
De globale CO2-emissioner er steget til over niveauet fra før pandemien, hvilket i høj grad skyldes Kina, hvor emissionerne steg med 750 millioner ton fra 2019 til 2021.
Kina var den eneste store økonomi, der oplevede økonomisk vækst i både 2020 og 2021, forklarer IEA. Stigningerne i emissionerne i disse to år i Kina mere end opvejede det samlede fald i resten af verden i samme periode. I 2021 steg Kinas CO2-emissioner til over 11,9 milliarder ton, hvilket svarer til 33 procent af de globale samlede CO2-emissioner.
Kina er faktisk førende på for eksempel sol- og vindenergianlæg på verdensplan, men de har samtidig sagt, at kulkraftværker stadig vil spille helt afgørende rolle i transformationen til grøn energi for at sikre et stabilt energinet.
I USA var CO2-emissionerne i 2021 i mellemtiden 4 procent under niveauet for 2019.
Se også: Grønne teknologier kan redde jorden
Rekordhøje gaspriser presser kulforbruget i vejret
Brugen af kul til elproduktion i 2021 blev forstærket af de rekordhøje naturgaspriser.
Omkostningerne ved at drive eksisterende kulkraftværker i USA og mange europæiske kraftværker var betydeligt lavere end omkostningerne ved gaskraftværker i størstedelen af 2021.
Se også: Nyheder klima og grønt