Den globale solcellekapacitet overstiger nu 1 terawatt

Den vedvarende energikilde, solceller, har rundet en stor milepæl. Verden over produceres der nu elektricitet fra solenergi med en kapacitet på mere end 1 terawatt.

Den globale solcellekapacitet overstiger nu 1 terawatt

Solenergi udbredes med hastige skridt i disse år. Ifølge branchemediet pv magazine er der inden for solenergi sket en stor milepæl. Der bliver nemlig netop nu elektricitet fra en global kapacitet af solenergi på 1 gigawatt.

Sidst i 2020 lå den globale solcellekapacitet på 788 gigawatt, og estimater lyder, at der i 2021 blev tilført 183 gigawatt i kapacitet. Det giver 971 gigawatt. Branchemediet estimerer, at der i 2022 bliver tilført 210 gigawatt i 2022, og da vi er cirka en femtedel inde i kalenderåret, kan man antage, at der er tilføjet omkring 39 gigawatt i indeværende år. Dermed er den magiske grænse på 1 000 gigawatt altså krydset, og den globale solcellekapacitet skal fremover måles i terawatt.

Læs også: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Hvor meget er 1 000 gigawatt solenergi?

I det store billede dækker solenergi ikke en særlig stor andel af den globale produktion af elektricitet. Ifølge undersøgelsen BP Statistical Review of World Energy 2021 blev der i 2020 genereret 26 823 terawatt-timer (TWh) elektricitet, hvor kun 855 terawatt-timer svarende til 3,1 procent kom fra solenergi. Andelen ventes dog at stige til op mod 4 procent i 2021, fordi der i fjor er sket en vækst i solenergikapaciteten på 23 procent.

Det er især Europa, Kina og USA, der driver denne vækst. Til sammen står de tre områder for mere end halvdelen af den installerede solcellekapacitet. Allerede i 2015 opnåede Europa en kapacitet på 100 megawatt, mens det skete i Kina omkring årsskiftet til 2017, og i USA skete det først i 1. kvartal 2021.

Det kan være svært at forholde sig til, hvor meget 1 000 gigawatt egentlig er. Solceller med en kapacitet på 1 terawatt kan over et helt år producere i omegnen af 2,15 terawatt-timer (TWh) elektricitet.

Til sammenligning lå EU’s årlige forbrug af elektricitet i 2020 ifølge IEA på 2,9 TWh. På papiret vil solenergi altså snart kunne dække EU’s behov, men i praksis vil det ikke kunne lade sig gøre. Når solen kun skinner halvdelen af døgnets timer, og der er utilstrækkelige muligheder for at lagre solenergien i batterier, kan solenergi ikke alene dække EU’s behov for elektricitet.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi