Den offentlige og private sektor skal sammen løse store samfundsproblemer

Et nyt nationalt Center for Offentlig-Privat Innovation skal udvikle samarbejdet mellem den private og offentlige sektor i et forsøg på at løse store samfundsudfordringer såsom klimakrisen.

Den offentlige og private sektor skal sammen løse store samfundsproblemer

Et nyt nationalt Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI), som staten, KL og Danske Regioner har etableret, skal hjælpe med at finde løsninger på store samfundsudfordringer såsom klimakrisen, miljøproblemer og mangel på personale på flere af velfærdsområderne.

Det nye center skal bidrage til øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor ved at få markedet til at hjælpe med nye løsninger til samfundets velfærd, vækst og velstand.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Offentlig sektor skal udnytte virksomheders kompetencer

Centeret er en videreudvikling af det tidligere Center for Offentlig Innovation (COI). I den nye aftale er der peget på tre afgrænsede indsatsområder: Teknologi til understøttelse af velfærd; klima, grøn omstilling og miljøforbedrende tiltag samt bæredygtigt byggeri.

“Samarbejdet mellem det offentlige og private er en helt central byggesten i det danske samfund. Derfor er det vigtigt, at vi underbygger og udvikler samarbejdet, sådan at vi sikrer innovative løsninger til det offentlige. I Danmark har vi rigtig mange virksomheder, som er helt fremme på morgendagens løsninger, og de kompetencer skal vi udnytte til offentlige løsninger. Derfor er jeg meget glad for, at CO-PI i dag har åbnet dørene for netop endnu mere samarbejde og innovation. Det betyder, at startskuddet nu er gået til at sikre, at de gode løsninger også finder vej til det offentlige til gavn for hele det danske samfund,” siger Erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Udvikling af nye, innovative løsninger

Det nye center vil blandt andet introducere en ny, konkret metode til at få markedet til at udvikle innovative løsninger. Hensigten er, at det offentlige øger skala og innovationshøjde, så den offentlige sektors indkøbsmuskel i samspil med markedet kan hjælpe med at finde nye løsninger på samfundsudfordringerne.

“Vi står som samfund over for især to presserende udfordringer: klima- og miljøproblemerne og manglen på medarbejdere til velfærdsområderne. Det kræver nye og radikale innovative løsninger. Vi skal som nyt center medvirke til at forløse det enorme innovationspotentiale, der findes i samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor – og sikre, at det får større flyvehøjde og en kraftigere muskel til gavn for os alle,” siger CO-PI’s direktør Pia Gjellerup, som hidtil har ledet COI.

Det nye nationale Center for Offentlig-Privat Innovation får en årlig bevilling på 19,9 millioner kroner, hvoraf 4,1 millioner kroner er fra kommunerne og 2 millioner kroner er fra regionerne.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi