Forskere simulerer den værst tænkelige klimakrise

Forskere har simuleret og undersøgt konsekvenserne af en global opvarmning, der løber løbsk, hvor drivhusgaseffekten udløser en sneboldeffekt.

Forskere simulerer den værst tænkelige klimakrise

Den globale opvarmning er uundgåelig, men den kan bremses, og konsekvenserne kan mindskes ved brug af grøn teknologi og indgåelse af klimaaftaler, som håndhæves.

Men det er ikke givet, at det er sådan, det ender. Derfor har forskere fra Universitet i Genève og forskningsuniversitetet PSL i Paris undersøgt de værst tænkelige konsekvenser som følge af global opvarmning og en drivhusgaseffekt, der løber løbsk.

Resultaterne er desværre ganske nedslående.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

“En næsten ustoppelig og meget løbsk drivhuseffekt”

Ifølge forskerne vil konsekvenserne være ”en næsten ustoppelig og meget løbsk drivhuseffekt, der er meget kompliceret at vende”, lyder det i en pressemeddelelse.

Simuleringen viser også, at en gennemsnitlig temperaturstigning på blot nogle få tiendedele grader, efterfulgt af en lille stigning i solens lysstyrke, vil være nok til at sætte gang i det skræmmende fænomen, der vil ”gøre vores planet lige så ubeboelig som Venus”.

Forskerne undersøgte, hvad der vil ske, hvis drivhusgaseffekten var fanget under jordens atmosfære som var det et aluminiumstæppe. Sker der en for voldsom drivhusgaseffekt, kan mængden af vanddamp fra verdenshavene være dødelig.

“Der er en kritisk tærskel for denne mængde vanddamp, hvor planeten ikke længere kan køle ned. Derfra bliver alt flyttet væk, indtil havene ender med at blive helt fordampet, og temperaturen når op på flere hundrede grader,” siger Guillaume Chaverot, der er hovedforfatter og postdoc ved Universitetet i Genève.

Jordtemperatur på 500 grader på et par hundrede år

Ifølge Chaverot er “atmosfærens struktur dybt forandret” med “meget tætte skyer, der udvikler sig i den høje atmosfære.” Hvis 10 meter af havets overflade fordamper, vil det atmosfæriske tryk ved jordoverfladen stige med 1 bar, viser forskernes beregninger.

“På bare et par hundrede år ville vi nå en jordtemperatur på over 500 grader. Senere ville vi endda nå et overfladetryk på 273 bar og over 1.500 grader, hvor alle havene ville ende med at fordampe fuldstændigt,” lyder den dystre prognose.

Det er første gang, at forskere har brugt en 3D-simulation for, hvordan klimaet og atmosfæren ændrer sig, hvis indespærrede drivhusgasser i atmosfæren udløser en sneboldeffekt og forårsager en voldsom stigning af jordens temperatur.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi