Hård kritik af EU’s nye “grønne” holdning til naturgas og atomkraft
Nytårsaften offentliggjorde Europa Kommissionen et udkast til forslag til en ny kategorisering af energiproduktion. Nyhedsbureauerne Reuters, AFP og dpa er alle kommet i besiddelse af udkastet og kan berette, at Europa Kommissionen ønsker både naturgas og atomkraft stemplet som grøn energi i forslaget.
I udkastet lyder det, at gas kun klassificeres som en “bæredygtig investering”, hvis “den samme energikapacitet ikke kan produceres med vedvarende energikilder”, og der er planer om at skifte til vedvarende energikilder eller “kulstoffattige gasser” inden en bestemt dato.
Kernekraft kan kun stemples som grøn energi, hvis et projekt viser, at det har en plan for håndtering af radioaktivt affald.
Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide
Kritiseres for at begrave forslaget
Europa Kommissionens forslag er dog på ingen måde blevet velmodtaget. Tysklands vicekansler og økonomi- og klimaminister Robert Habeck fra partiet De Grønne kritiserer blandt andet Europa Kommissionen for at forsøge at begrave forslaget ved at offentliggøre det over for diplomater nytårsaften – kun få timer før deadline, skriver The Guardian.
WWF, der også er medlem af den officielle ekspertgruppe, kritiserer Europa Kommissionen for kun at give interessenter otte arbejdsdage til at respondere på forslaget.
“Europa-Kommissionen kunne ikke have gjort mere for at begrave dette forslag. For fossil gas og atomkraft får vi et dokument, der er skrevet bag lukkede døre og offentliggjort nytårsaften. Hvis EU har tillid til dette forslag, må det afholde en offentlig høring,” siger Henry Eviston, WWF’s talsmand for bæredygtig finansiering, til The Guardian.
Splittede nationer – er naturgas eller atomkraft vejen frem?
Taksonomien fra Europa Kommissionen er et klassifikationssystem, der har til formål at lede milliarder til projekter inden for ren energi for at opfylde EU’s mål om netto-nuludledning inden 2050. Vejen dertil er der dog dyb enighed om EU-landene imellem.
I Tyskland er holdningen, at atomkraft ikke børe stemples som grøn energi. Det ”udvander det gode bæredygtighedsmærke”, mener Robert Habeck. Tysklands finansminister Christian Lindner fra FDP er samtidig tilfreds med, at naturgas også stemples som grøn energi. Tyskland har nemlig brug for naturgas som en overgangsteknologi, efter landet i sidste uge lukkede tre af sine sidste seks atomkraftværker ned. På længere sigt vil Tyskland i stedet satse på vedvarende energi.
At Tyskland skruer op for brugen af naturgas, har fået miljøforkæmpere til at kritisere landets klimapolitik. Ganske vist udleder det mindre CO₂ end kulkraft, men der udledes stadig CO₂ modsat vedvarende energikilder eller atomkraft.
Helt modsat Tyskland satser Frankrig og lande som Ungarn og Tjekkiet på atomkraft, og de støtter derfor forslaget om at stemple teknologien som grøn. Frankrigs minister for europæiske anliggender, Clément Beaune, har rost forslaget for at være godt på et teknisk plan og oplyser også, at EU ikke kan nå målet om CO2-neutralitet i 2050 uden atomkraft.
Læs også: Hvilke lande udleder mest CO2 – samlet set og per indbygger?
Danmark, Østrig og Luxembourg: Nej til greenwashing
Som om det ikke var slemt nok, at stormagterne Tyskland og Frankrig er dybt uenige, så kritiserer Østrig også forslaget for at stemple både naturgas og atomkraft som grøn energi. Ingen af de to energikilder bør stemples som grønne, “fordi de er skadelige for klimaet og miljøet og ødelægger vores børns fremtid,” lyder det fra Leonore Gewessler, der er minister for klima, miljø, energi og transport. Østrigs regering truer derfor med at lægge sag an mod kommissionen, hvis forslaget vedtages.
Også Leonore Gewessler samt Claude Turmes, der er energiminister i Luxembourg, kritiserer begge Europa Kommissionen for at den dårlige timing for offentliggørelsen af forslaget.
Labelling nuclear and gas as green is pure greenwashing!
Unfortunately, the EU Commission under @vonderleyen has now done just that.
We @GreensEFA clearly oppose this.
Real 🇪🇺 energy transition is only possible with 100% renewables!#StopGreenwashinghttps://t.co/8iRVs41NAp
— Michael Bloss (@micha_bloss) January 1, 2022
Børsen har fået en skriftlig kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen (S), som på linje med Østrig og Luxembourg hverken bakker op om naturgas eller atomkraft som værende grøn energi.
“Danmark kæmper imod greenwashing af naturgas og atomkraft. De bør ikke tildeles særlige favorable forhold i EU ved at blive kaldt grønne på linje med vedvarende energi. Fossil gas udleder CO2, og atomkraft producer farligt affald. Det udvander derfor betegnelsen grønne investeringer at kalde dem bæredygtige,” siger han til avisen.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi