Hele Spanien forsynet med grøn energi i 9 timer

På en helt almindelig tirsdag lykkedes det Spanien at dække hele landets energiforbrug med vedvarende energi over en periode på 9 timer. Det er aldrig sket før i så lang tid på én gang.

Hele Spanien forsynet med grøn energi i 9 timer

I en periode på ni timer fra klokken 10 om formiddagen til klokken 19 om aftenen i tirsdags var Spanien forsynet udelukkende af grøn energi i form af sol-, vind og vandenergi. Det viser tal fra den spanske pendant til Energinet, Red Eléctrica de España (REE).

Milepælen markerer et vigtigt skridt i landets omstilling til grøn og vedvarende energi, og ifølge avisen El Pais er Spanien et af de førende lande, når det gælder grøn omstilling. Og dermed lykkedes det altså landet at dække knap 50 millioners energiforbrug med vedvarende energi i hele 9 timer.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Optimale betingelser sikrede 9 timer med vedvarende energi

Bedriften fandt sted på en ganske normal hverdag, hvor forbruget er højt og ikke på en helligdag eller i weekenden, hvor forbruget er markant lavere. I tirsdags var der nemlig de helt optimale betingelser til høj produktion af sol- og vindenergi: Solskin, vind og moderate temperaturer. Derudover er solcelle- og vindkapaciteten også øget betragteligt i de senere år, og solceller installeret på private hustage har bidraget med overskudsstrøm til elnettet og reduceret efterspørgslen på strøm.

Spanien har været fuldt ud dækket af vedvarende energi i perioder før, men aldrig i så lang tid som denne gang.

”Det relevante er, at dette ikke er noget midlertidigt, men er på vej til at blive en permanent ændring, både på grund af faldet i energiefterspørgslen og frem for alt stigningen i produktionen af solenergi,” siger Natalia Fabra, der er professor i økonomi ved Carlos III-universitetet i Madrid.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

På vej mod udfasning af fossile brændsler i 2050

Vedvarende energi udgjorde i 2020 21 procent af landets totale energiforbrug, hvilket er højere end målet på 20 procent. I 2030 er det målet at nå 43 procent og i 2050 97 procent.

I det globale billede udgør vedvarende energi omkring en tredjedel af den globale produktion af elektricitet – en andel der hele tiden stiger, efterhånden som flere lande implementerer grønne energiløsninger.

I Danmark blev der i 2022 produceret 426 PJ energi, hvoraf 221 PJ – svarende til 51,9 procent – var vedvarende energi. Danmarks samlede bruttoenergiforbrug i samme periode lå dog på 709 PJ, og der blev brugt 317 PJ vedvarende energi. Det svarer til 44 procent af det samlede energiforbrug.

Danmark har som mål, at landet skal være uafhængigt af fossile brændsler – det vil sige kul, olie og gas – i 2050. Der er altså fortsat store dele af energiforsyningen, der skal omstilles, men udviklingen går absolut i den rigtige retning.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi