Hollandsk projekt viser metode til landbrug i ørkenen

Ved at lave varm luft til vand, der bruges til at vande planter og afgrøder med, viser hollandsk projekt, hvordan man kan dyrke landbrug i ørkenen.

Hollandsk projekt viser metode til landbrug i ørkenen

Bæredygtige projekter giver meget opmærksomhed i disse tider, og det er ingen undtagelse ved Dubai Expo 2022. Særligt har et hollandsk projekt ved navn The Netherlands Pavilion fået flere til stoppe og udforske, hvordan man også kan gribe bæredygtigt landbrug an.

Projektet viser en metode til at kunne opbygge landbrug selv i områder, hvor man normalt ikke forventer at kunne have landbrug.

Selve strukturen består af et kegleformet fundament med både udvendig og indvendig vækst af  spiseligt grønt – heriblandt mynte, basilikum og tomatplanter.

Fra varm luft til koldt vand

I toppen af keglen er et hul, der suger luft ind. Varmen i luften bliver gennem kondensering lavet til koldt vand, der bruges til at vande de udvendige planter. Systemet kaldes SunGlacier og kan producere op til 1 200 liter vand om dagen, der også kan bruges som drikkevand til mennesker.

Kondenseringsystemet får dens strøm ved hjælp af solpaneler.

Kondensering efterlader store mængder CO2, hvilket giver et ideelt forhold for vegetabilsk vækst inde i keglen. Her vokser der blandt andet østershatte.

Se også: Grøn tech kan løse klimaproblemer

Kan klare ekstremt klima

Temperaturen i keglen bliver reguleret med energi fra solpanelerne, så man mærker angiveligt ikke, at man er i en kegle i midten af ørkenen.

Denne metode ifølge oplysningerne mere bæredygtig end de vertikale farme, der også bruges til mere bæredygtigt landbrug end det konventionelle. Mest adskiller det sig også ved at kunne bruges i et ekstremt klima som, i dette tilfælde, en ørken.

En metode til at fremme bæredygtig landbrug er ved at bruge vækstlamper. Lys fra vækstlamper understøtte planter i deres blomstrings- og frugtsætningsfase ved at efterligne den type lys, planter normalt ville modtage fra solen i sensommeren og tidligt efterår. Lyset viser planterne, at det er tid til at producere blomster og frugt.

Expo 2020 er en verdensudstilling, som i øjeblikket afholdes af Dubai i De Forenede Arabiske Emirater fra 1. oktober 2021 til 31. marts 2022. Oprindeligt var Expo 2020 planlagt til at blive afholdt fra den 20. oktober 2020 til den 10. april 2021, men blev den udskudt på grund af COVID-19-pandemien.

Se også: Nyheder om klima og grønt