Kæmpe solcellepark oprettes på Sydsjælland

En ny solcellepark på Sydsjælland kan dække halvdelen af de danske elbilers strømforbrug - Clever og European Energy indleder stort samarbejde.

Kæmpe solcellepark oprettes på Sydsjælland

Elbilerne er ikke grønnere end den strøm, de kører på. Derfor vil ladeoperatøren Clever nu dække elbilisternes forbrug med grøn strøm med opførslen af en ny solcellepark, udviklet og drevet af European Energy på Sydsjælland.

Solcellepark på Sydsjælland kan dække halvdelen af danske elbiler strømforbrug

Ved opførslen af den 70 hektar store solcellepark – svarer til cirka 100 fodboldbaner – bliver mere end det samlede energiforbrug fra Clevers ladenetværk dækket af tilsvarende ny grøn strøm i elnettet, forklarer Clevers chef for forretningsudvikling, Mads Harder-Lauridsen.

“Med en ny solcellepark køber vi ikke bare grønne certifikater, men er, sammen med vores kunder, reelt med til at sikre stadig mere vedvarende energi til elnettet. En stor fordel ved elbilerne er, at vi kan flytte forbruget, så når elbilisterne vælger intelligent opladning og strøm, vil de ikke kun bidrage til mere vedvarende energi, men også at vi anvender energien mere hensigtsmæssigt i elnettet”, forklarer Mads Harder-Lauridsen.

Solcelleparken forventes at stå for en gennemsnitlig årlig produktion på 61 gigawatttimer. Det svarer til cirka halvdelen af det årlige energiforbrug for danske elbiler på vejene i dag.

Solcelleparken bliver ejet, bygget og drevet af European Energy og står efter planen klar fra 1. januar 2022.

Se også: Grønne teknologier skal løse klimaproblemer

Vedvarende energikilder kan etableres på markedsvilkår

Solcelleparken bliver til på baggrund af en elkøbsaftale, også kendt som en PPA. Med aftalen skaber Clever sikkerhed om investeringen fra European Energy og er dermed direkte med til at tilføre mere vedvarende energi i elnettet. Elkøbsaftalen løber over 10 år fra januar 2022 og Clever kommer til at købe ca. 400 gigawatttimer over de 10 år.

Det svarer til den strøm, det kræver at køre jorden rundt om ækvator 475.000 gange i en elbil.

Jens-Peter Zink, Executive Vicepresident i European Energy, forklarer, at det har været afgørende for realiseringen af solcelleparken, at Clever indgår en elkøbsaftale med dem. “På den måde skabes der en reel positiv effekt på andelen af vedvarende energi i elnettet. Det er også et eksempel på, at vedvarende energikilder nu kan etableres på markedsvilkår, når virksomheder går ind og garanterer investeringen.

Potentiale til mere end elbiler

Clever har også som mål at tilbyde strøm til elbilisternes øvrige strømforbrug. Når strømforbruget til elbilen og til husstanden kombineres med hjemmeopladning og nye smarte lynladestationer, kan energien i elnettet udnyttes smartere hen over døgnet.

Se også: Nyheder om grønne teknologier