Ny teknologi kan lagre og omdanne solenergi til elektricitet 18 år senere
Forskere fra Chalmers tekniske højskole i Sverige har gjort det, de selv kalder et gennembrud efter 10 års forskning i udviklingen af et energisystem, som gør det muligt at opsamle solenergi, lagre den og frigive den når som helst i op til 18 år efter den blev opsamlet.
Tidligere har forskerne demonstreret, hvordan energi kan udvindes som varme, og nu er det så lykkedes dem – sammen med forskere fra Shanghai – at tilslutte en lille termoelektrisk generator til at generere elektricitet. Teknologien har store perspektiver, blandt andet til brug i selvopladelige elektroniske gadgets, som bruger den lagrede energi, når der er behov for den.
“Det er en helt ny måde at producere elektricitet fra solenergi på. Det betyder, at vi kan bruge solenergi til at producere elektricitet uanset vejr, tidspunkt på dagen, årstid eller geografisk placering. Det er et lukket system, der kan fungere uden at forårsage CO2-udledninger,” siger den danske forskningsleder Kasper Moth-Poulsen, som er professor ved Institut for Kemi og Kemiteknik på Chalmers tekniske højskole.
Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Ultra-tynd chip omdanner varme fra solen til elektricitet
Energisystemet gør brug af et solenergisystem kaldet MOST, som står for Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems. Systemet, som er udviklet på Chamlers tekniske højskole, er baseret på et specialdesignet molekyle af kulstof, brint og nitrogen, der ændrer form, når det kommer i kontakt med sollys.
Isomeren – det vil sige den kemiske forbindelse med samme molekyleformel, men forskellig opbygning – kan opbevares i flydende form i op til 18 år og bruges, når der er behov for det.
I en videnskabelig artikel, som er udgivet i tidsskriftet Cell Reports Physical Science i marts, viser forskere fra Shanghai, hvordan MOST-teknologien kan kombineres med en kompakt termoelektrisk generator til at konvertere solenergien til elektricitet.
De svenske forskere sendte deres specialdesignede molekyle fyldt med solenergi til kollegaerne fra Shanghai Jiao Tong University. Her blev energien frigivet og omdannet til elektricitet ved hjælp af den termoelektriske generator.
“Generatoren er en ultratynd chip, der kan integreres i elektronik som for eksempel hovedtelefoner, smartwatches og telefoner. Hidtil har vi kun genereret små mængder elektricitet, men de nye resultater viser, at konceptet virkelig virker. Det ser meget lovende ud,” siger Zhihang Wang fra Chalmers tekniske højskole.
Arbejder på at forbedre teknologien yderligere
Ifølge forskerne har teknologien stort potentiale som en vedvarende og CO2-fri energikilde, men der venter fortsat meget arbejde forude, før teknologien kan oplade gadgets eller endda opvarme vores hjem med lagret energi fra solen.
“Sammen med de forskellige forskningsgrupper, der er med i projektet, arbejder vi nu på at strømline systemet. Den mængde elektricitet eller varme, som det kan udvinde, skal øges. Selv om energisystemet er baseret på enkle grundmaterialer, skal det tilpasses, så det er tilstrækkeligt omkostningseffektivt at producere og dermed muligt at lancere det bredere,” siger Kasper Moth-Poulsen.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi