Nyt studie: Langt mindre plastik i havet end hidtil antaget
Der er overhovedet ikke så meget plastik i havet, som forskning tidligere har indikeret. Tidligere estimater har været på alt mellem 50 millioner ton og 300 millioner ton.
Men virkeligheden ser heldigvis ud til at være markant bedre, hvis man skal tro et nyt studie fra Universitetet i Utrecht. Faktisk er der ’kun’ endt 3,2 millioner ton plastik i havet. Det er mellem 15 og 94 gange lavere end tidligere estimater.
Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
20.000 pålidelige målinger
Forskerne er nået frem til den opsigtsvækkende – og glædelige – konklusion ved at gøre brug af mere end 20.000 pålidelige målinger fra hele verden.
En af de større opdagelser, som udgives i tidsskriftet Nature Geosciences mandag, er, at floder fører langt mindre plastik ud i havet end tidligere antaget.
De tidligere estimater er baseret på officielle tal for den årlige mængde af plastik produceret – cirka 400 millioner ton om året. Af denne mængde er kun omkring 6 procent, eller hvad der svarer til 600 millioner ton, blevet genbrugt. Resten er blevet afbrændt, dumpet eller er forsvundet.
10 millioner ton plastik ville hvert år ende ud i havet, lød tidligere estimater på. En del af affaldet skulle komme fra skippere, der smider gamle skibsnet af syntetisk plastik, der ikke kan nedbrydes, over bord.
Nedbrydningshastighed for havaffald
Kilde: U.S. National Park Service, Mote Marine Lab og National Oceanic and Atmospheric Administration Marine Debris Program |
Forskerne fra Universitetet i Utrecht har dog ikke kunnet finde 10 millioner plastikaffald i havet. Det er nemlig kun en lille del af plastikaffaldet, der ender i havet, lyder det fra oceanolog Mikael Kaandorp:
”Det, der er i havet, bliver ved med at flyde i store stykker i meget længere tid. Der er langt mindre mikroplast i vandet end tidligere antaget,” siger han.
De nærmere beregninger, der ligger til grund for det opsigtsvækkende studie, bliver offentliggjort i løbet af mandag.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi