Ørsted tabte lodtrækning om kæmpe havvindmøllepark

Det tyske energiselskab RWE har ved lodtrækning vundet udbuddet om at opføre Thor Havvindmøllepark ved Thorsminde, der skal levere strøm til 1 million husstande.

Ørsted tabte lodtrækning om kæmpe havvindmøllepark

Danmarks hidtil største havvindmøllepark, Thor Havvindmøllepark, er et skridt nærmere at blive opført. Onsdag gennemførte Energistyrelsen nemlig for første gang et udbud af havvind i Danmark uden støtte.

Seks konsortier og virksomheder var prækvalificeret til at byde på opgaven, og fordi der var flere bud med samme laveste pris på 0,01 øre per kilowatttime og samme kapacitet, skulle budvinderen findes ved lodtrækning. Vattenfall og Ørsted var blandt budgiverne, men det endte med at blive det tyske energiselskab RWE, som via selskabet Thor Wind Farm I/S vandt opgaven.

Det tyske konsortium består af RWE AG, RWE Renewables GmbH og RWE Renewables Management UK Limited.

Se også: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Foto: Energistyrelsen

Første havvindmøllepark der opføres med betaling til staten

Flere ting gør Thor Havvindmøllepark unik. Først og fremmest bliver den, når den ventes at stå klar senest i 2027, Danmarks største havvindmøllepark med en kapacitet på op til 1 gigawatt (1.000 megawatt). Det vil dække elforbruget for 1 million danske husstande eller det årlige forbrug for 1,6 millioner elbiler.

”Thor bliver ikke bare Danmarks hidtil største havvindmøllepark, men også en af verdens største parker og vil være med til at løfte Danmark ind i en ny tid, hvor sort bliver dyrere end grønt. Det er en enorm god grøn nyhed, at vindmøllebranchen har været ivrige efter at byde, og det viser igen, at Danmarks satsninger på vedvarende energi og havvind er en god investering for såvel klima, erhvervsliv såvel som for stat,” siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Det andet særlige ved udbuddet er, at det har været støttefrit. Det er første gang, at det sker for en havvindmøllepark i Danmark. Ifølge udbudsbetingelserne må byderne ikke byde lavere end 0,01 øre per kilowatttime, så selv om der bydes et relativt beskedent beløb, kaldes det reelt ”støttefrit”, fordi buddet ses som en betaling for at få lov til at opføre vindmøllerne i det attraktive område.

At havvindmølleparken opføres uden statsstøtte, betyder, at staten sikrer indtjening fra salget af den grønne strøm, indtil et fastsat loft på 2,8 milliarder kroner nås. Herefter vil havvindmølleparken blive drevet på kommercielle vilkår uden støtte i resten af dens 30-årige levetid.

Foto: Energistyrelsen

Dansk Energi: Medvind til den grønne omstilling

Gennemførslen af det støttefri udbud, som sikrer staten en milliardstor økonomisk gevinst fra den dag møllerne leverer strøm til nettet, vækker begejstring hos energiselskabernes erhvervs- og interesseorganisation, Dansk Energi.

“Tillykke til RWE – men også til Danmark. Buddene er historiske og helt uden fortilfælde, og branchen som en helhed har leveret et fantastisk resultat, siger Kristine van het Erve Grunnet, branchechef hos Dansk Energi.

“Buddene på Thor Havvindmøllepark får fremtiden til at tegne lys og grøn, for havvind er beviset på, at den vedvarende energi bliver stadigt billigere, og det danske klimamål om at reducere CO2-udledningerne med 70 procent inden 2030 er inden for rækkevidde – både til tiden og til prisen. Det er medvind til den grønne omstilling”, uddyber Kristine van het Erve Grunnet.

Thor Havvindmøllepark forventes at producere strøm fra 2026. Parken er den første af tre havvindmølleparker, som er besluttet i Energiaftalen fra 2018, som regeringen indgik sammen med alle Folketingets partier. Den skal ligge 22 km ud for kysten ved Thorsminde på den jyske vestkyst. Den samlede pris ventes at løbe op i cirka 15,5 milliarder kroner.

Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi