Rekordhøj produktion af strøm fra solceller i april måned

I april måned har solceller rundt omkring i landet produceret nok strøm svarende til 100.000 husstandes årlige forbrug – og det er en rekord.

Rekordhøj produktion af strøm fra solceller i april måned

Det går fremad for den danske produktion af elektricitet fra solceller på de danske marker og hustage. Det viser en ny opgørelse fra erhvervsorganisationen Green Power Denmark, som kan berette om en rekordhøj produktion af elektricitet fra solceller. Tallene er indhentet fra Energinets EnergiDataService.

I forrige måned producerede solcellerne 405,6 GWh (millioner kWh) strøm, hvilket er 55 procent mere end i april sidste år. Det er nok til at dække 100.000 danske husstandes årlige elforbrug, viser organisationens nyeste opgørelse.

Dermed overgås den hidtidige rekord fra juni 2022 med hele 40 procent. Det flotte resultat i april skyldes to ting. For det første er kapaciteten af solceller øget fra 1,9 gigawatt (GW) i starten af 2022 til 3,3 GW i dag. Det giver selvsagt en øget produktion. Dernæst har vejret i april også været optimalt. Det har nemlig været køligt og solrigt.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Dækker snart 10 procent af elforbruget

En rekord, der dog ikke slås lige for tiden, er tempoet for udrulning af ny solcellekapacitet. Stigende omkostninger til materialer, jord og tilslutning til elnettet har gjort, at solcelleanlæg i dag opføres i et lavere tempo end tidligere.

Ikke desto mindre er der udsigt til, at solceller kommer til at dække 10 procent af Danmarks elforbrug, lyder det fra Energistyrelsen. I 2022 dækkede teknologien cirka 6 procent af forbruget.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Efterlyser national solcellestrategi

Green Power Danmark benytter også den glædelige anledning til at råbe regeringen op. Der mangler nemlig endnu en national solcellestrategi, ligesom der også mangler en beslutning om de såkaldte energiparker på land.

”Der er meget, som skaber usikkerhed for de udviklere, som ønsker at investere i et solcelleanlæg. Det er vigtigt, at der bliver truffet nogle politiske beslutninger snarest, så vi kan få opført flere solcelleanlæg – til gavn for den grønne omstilling, klimaet og forbrugerne. Og så er der brug for et byrdestop,” siger Thomas Aarestrup Jepsen, der er direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.

I Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 blev Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det
Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne enige om at firedoble den samlede produktion fra solenergi og landvind frem mod 2030 i forhold til 2021-niveauet. Det kan for eksempel ske ved at tidoble kapaciteten af solceller til cirka 20 GW ultimo 2030 og fordoble kapaciteten af landvind til ca. 8,2 GW ultimo 2030, lyder det i aftalen.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi