Solceller bør være på industritage – ikke på marker

Solceller opføres i stor stil på store marker, men der er langt højere folkelig accept til at montere dem på store industritage, viser ny undersøgelse.

Solceller bør være på industritage – ikke på marker

Det skaber ofte stor debat i lokalområder, når et energiselskab offentliggør opførelsen af en solcellepark. Selv om solcelleparkerne skaber grøn energi til tusindvis af borgere og store virksomheder, pynter de ikke just i landskabet.

I en ny spørgeskemaundersøgelse har DTU undersøgt danskernes accept af grønne teknologier til at skabe energi.

”Vi ved fra flere anlægsprojekter, at den folkelige accept er vigtig for, at vi får en smidig indførelse af nye grønne teknologier. Og hvis der er modstand mod den geografiske placering af teknologierne, har vi set, at det har skabt markante forsinkelser, store økonomiske omkostninger eller ligefrem aflysning af flere projekter med både vindmøller til lands, vandkraft og solceller,” siger Jacob Ladenburg, der er professor ved DTU Management.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Grad af accept af teknologier til at reducere CO2-udledninger, nationalt vægtet gennemsnit.

Solceller på industritage har folkelig accept

Blandt 1.589 respondenter udviser hele 67 procent ”i meget høj grad” accept over for solceller på industritage, mens 26 procent udviser ”høj grad” af accept. Yderligere 5 procent udviser ”nogen grad” af accept. Kun 2 procent udviser ”lille grad” eller ”meget lille grad” af accept over for teknologien.

Til sammenligning er det kun 25 procent af respondenterne, der uviser ”meget høj grad” af accept over for solceller på landbrugsjord.

”Resultaterne viser, at den folkelige opbakning til solceller giver teknologien et stort potentiale på industritage. Borgernes synes, det er en fantastisk idé, og det bør samfundet handle på og undersøge, om der brug for at give ejerne af industribygningerne bedre incitamenter til at sætte solceller op, fjerne evt. regulatoriske barrierer og gøre det muligt for energiselskaber at stå for installationerne og driften af solceller på industritage,” siger Jacob Ladenburg.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Derfor opføres der solceller på marker i stedet for på tage

Energistyrelsen har tidligere oplyst til mediet TV2 Kosmopol, at solceller på industritage har tabt til solceller på åbne marker på grund af omkostninger. Prisen per megawatt-time er ganske enkelt højere, når solcellerne skal opføres på taget af en industribygning. For energiselskaberne er det også nemmere at tiltrække investorer til de store projekter på åbent land.

DTUs spørgeskemaundersøgelse er udgivet i artiklen ”Borgernes accept af grønne teknologier” i e-tidsskriftet Samfundsøkonomen.

Se også: Nyheder om grøn teknologi