Stigende elpriser rammer dansk erhvervsliv hårdt – forventer kæmpe regning

Den russiske invasion af Ukraine og tørke i Europa henover sommeren stiller det danske erhvervsliv en enorm elregning på 20 milliarder kroner i udsigt.

Stigende elpriser rammer dansk erhvervsliv hårdt – forventer kæmpe regning

Elprisen i Europa er på himmelflugt i 2022. Hvor den i starten af året lå på under 3 kroner per kilowatt-time (kWh), er den for tiden i prislejet 8-9 kroner per kilowatt-time. Det er noget, der har fået danskernes elforbrug til at falde med 9,86 procent i årets første syv måneder sammenlignet med året forinden, viser tal fra Energinet.

Også erhvervslivet er hårdt ramt af de stigende elpriser. Årsagen til den enorme stigning er den russiske invasion af Ukraine, som har presset Europa på sin energipolitik. Derudover er det altid den dyreste nødvendige elproducerende enhed, der bestemmer prisen på al strøm, der udbydes på det internationale marked. Det er som oftest dyre gasfyrede værk, der dermed presser prisen på strøm op. Sidst, men ikke mindst, har der været tørke i Europa.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Forventer 471 % stigning i erhvervslivets elregning

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at det danske erhvervslivs elregning kan stige fra kun 3,5 milliarder kroner i andet halvår af 2019 til mere end 20 milliarder kroner i andet halvår af 2022. Det er en procentvis stigning på intet mindre end 471 procent. Stigningen er ifølge Dansk Erhverv dybt bekymrende og skal tages meget alvorligt.

Den enorme ekstraregning for erhvervslivet vil nemlig presse alle virksomheder. I værste fald kan det betyde færre investeringer og få negative konsekvenser for ansættelser og fremtidig drift af virksomheder.

Læs også: Hvilke lande udleder mest CO2 – samlet set og per indbygger?

Opfordrer virksomheder til at optimere energiforbruget

Dansk Erhverv opfordrer derfor virksomheder til at optimere deres energiforbrug – det kan være produktionsprocesser, opvarmning, belysning, ventilation, køling og bygninger. Organisationen opfordrer også virksomheder til at udnytte de tilskud- og fradragsmuligheder, der er ved konvertering til en varmepumpe eller andre former for elektrificering.

Dansk Erhverv opfordrer endvidere til, at der sættes turbo på den grønne omstilling, så den europæiske energiforsyning kan gøres uafhængig af russisk gas, olie og kul.

Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi