Teknologisk Institut åbner Danmarks første fleksible testanlæg til CO₂-fangst

Et nyt modulært testanlæg på Teknologisk Institut skal bidrage til at modne teknologien bag fangst, lagring og anvendelse af CO₂.

Teknologisk Institut åbner Danmarks første fleksible testanlæg til CO₂-fangst

Danmarks første modulære laboratorium dedikeret til at teste og forbedre teknologier for CO₂-fangst og -lagring, Carbon Capture Lab, er netop blevet indviet på Teknologisk Institut.

Laboratoriet er opbygget af fleksible moduler, som gør det muligt at teste forskellige teknologier på mange typer af CO₂-kilder. Det kan virksomheder få gavn af, da de kan afprøve og forbedre deres metoder, før de implementerer dem i stor skala på eksempelvis kraftværker, som udleder enorme mængder af CO₂ fra skorstene.

Laboratoriet kan håndtere op til 100 kg CO₂ om dagen, og dermed har Teknologisk Instituts som mål, at testlaboratoriet kan bruges til at udvikle energieffektive løsninger, der passer ind i fremtidens energisystem.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Carbon Capture Lab skal accelerere dansk CCUS-eventyr

Der er brug for et testlaboratorie som det, Teknologisk Institut nu har åbnet, hvis regeringens mål om at indfange 34 millioner ton CO₂ over de næste 15 år skal indfries.

Teknologien carbon capture – bedre kendt som CO₂-fangst – er en proces, hvor CO₂-gas indfanges, inden det frigives ud i atmosfæren. Det sker typisk fra store punkkilder som kraftværker og industrielle processer.

Det indfangede CO₂ kan enten lagres under jorden (carbon capture and storage, CCS) eller bruges til forskellige formål (carbon capture and utilization, CCU). Om begge teknologier anvendes samlebetegnelsen CCUS, som står for fangst, lagring og anvendelse af CO2. Ved brug af teknologierne nedbringes CO₂-udledningen, men for at nå dertil skal teknologien modnes – og det bidrager det nye testanlæg til.

”Der er behov for en accelereret teknologisk udvikling af udstyr, som i praksis kan indfange, transportere og lagre CO2. Med vores nye, avancerede testcenter, Carbon Capture Lab, kan virksomheder, under industrinære forhold, få hjælp til videreudvikling og samtidig få testet og dokumenteret om nye carbon capture-teknologier vil virke i praksis,” siger Jan Boyesen, der er markedschef for CCUS ved Teknologisk Institut.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi