AI-ansigtsgenkendelse bruges til sporing af COVID-19

Kunstig intelligens, ansigtsgenkendelse og tusindvis af overvågningskameraer bliver snart taget i brug til sporing af COVID-19-smittede i Sydkorea.

AI-ansigtsgenkendelse bruges til sporing af COVID-19

Sydkorea vil snart tage hul på et pilotprojekt, hvor de tager kunstig intelligens, ansigtsgenkendelse og tusindvis af overvågningskameraer i brug til at spore bevægelser af personer, der er smittet med coronavirus.

Systemet anvender AI-algoritmer og ansigtsgenkendelsesteknologi til at analysere optagelser indsamlet af mere end 10 820 overvågningskameraer og spore en smittet persons bevægelser, alle de personer, de har haft tæt kontakt med, og om de bar en maske.

Det fremgår af en 110 sider lang forretningsplan fra byen, der er forelagt for ministeriet for videnskab og IKT (informations- og kommunikationsteknologi), skriver Reuters.

Skal mindske presset på overbebyrdet smitteopsporing

Det nationalt finansierede projekt ventes at blive taget i brug til januar i byen Bucheon – en af landets tættest befolkede byer i udkanten af Seoul.

Systemet skal forsøge at mindske presset på den overbebyrdede smitteopsporing i en by med en befolkning på over 800 000 mennesker og bidrage til at bruge medarbejderne i smitteopsporingen mere effektivt og præcist.

Sydkorea har allerede et aggressivt, højteknologisk smitteopsporingssystem, der blandt andet indsamler betalingskortoplysninger, data om mobiltelefoners placering og overvågningsoptagelser.

Digitalisering af manuelt arbejde

Ministeriet for videnskab og IKT oplyser, at det ikke har nogen aktuelle planer om at udvide projektet til nationalt niveau. Det sagde, at formålet med systemet var at digitalisere noget af det manuelle arbejde, som medarbejderne i øjeblikket skal udføre.

Systemet kan spore op til 10 personer på 5-10 minutter, hvilket reducerer den tid, der bruges på manuelt arbejde. Ifølge rapporten tager det omkring en halv time til en time at spore én person manuelt.

Se også: Hvordan ser fremtiden med AI ud?

Bekymring over overvågning

Selv om der har været bred offentlig støtte til eksisterende sporingsmetoder, har menneskerettighedsforkæmpere og nogle sydkoreanske lovgivere udtrykt bekymring for, at regeringen vil opbevare og udnytte sådanne data langt ud over pandemiens behov.

“Det er helt forkert at overvåge og kontrollere offentligheden via overvågning ved hjælp af skatteydernes penge og uden offentlighedens samtykke,” siger Park Dae-chul, en lovgiver fra det største oppositionsparti People Power Party, til Reuters.

Han kalder idéen for ”neototalitær”. En embedsmand involveret i teknikken forklarer, at der ikke er nogen problemer med privatlivets fred, fordi systemet placerer en mosaik over ansigterne på alle, der ikke er omfattet af kameraet.

“Der er ingen problemer med privatlivets fred her, da systemet sporer den bekræftede patient på grundlag af loven om kontrol og forebyggelse af smitsomme sygdomme,” citerer Reuters embedsmanden for at sige.

Korea Disease Control and Prevention Agency (KDCA) siger, at brugen af en sådan teknologi er lovlig, så længe den anvendes inden for rammerne af loven om sygdomsbekæmpelse og forebyggelse.

Se også: Nyheder om kunstig intelligens