AI-chatbots får it-giganters vandforbrug til at eksplodere

Microsoft og Google bruger flere millioner kubikmeter vand på at nedkøle servere i gigantiske datacentre, som driver AI-chatbots som ChatGPT, Bing Chat og Bard.

AI-chatbots får it-giganters vandforbrug til at eksplodere

Populære AI-drevne chatbots som ChatGPT, Bing Chat og Bard fra OpenAI, Microsoft og Google er ved første øjekast gratis at bruge.

Man betaler naturligvis med sine data, som det altid er tilfældet, når en online tjeneste er ”gratis” – men de uhyre populære AI-chatbots har også en anden pris. Ikke for dig direkte, men for miljøet. De sluger nemlig millioner af kubikmeter vand hvert år.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Techgiganternes vandforbrug er på himmelflugt

I Microsofts seneste miljørapport afslører selskabet, at det samlede vandforbrug steg med 34 procent fra 2021 til 2022. Det samlede forbrug lå dermed på hele 6,4 millioner kubikmeter vand. Det svarer til 2.500 50-meters svømmebassiner.

Googles vandforbrug steg med 20 procent i samme periode.

Ifølge Shaolei Ren fra University of California, Riverside, der forsker i AI og bæredygtighed, er der ingen tvivl om, at den enorme stigning i vandforbruget skyldes fremgangen af AI.

Han forklarer også, at selskaber som Microsoft bruger enorme ressourcer på at træne sprogmodeller med store mængder træningsdata, som kræver, at gigantiske datacentre kører på højtryk. Serverne i datacentrene afgiver meget varme, og derfor nedkøles de fra vand fra nærliggende floder.

Shaolei Ren arbejder lige nu på forskning, som senere i år vil vise, at ChatGPT bruger en halv liter vand på at håndtere mellem fem og 50 spørgsmål fra brugere – alt efter servernes placering og årstiden. Det kan altså bruge op til 0,1 liter vand at lade ChatGPT svare på et enkelt spørgsmål.

Er nødt til at minimere vandforbruget fremover

Det er særligt i træningsperioden af nye algoritmer, at vandforbruget er massivt. Alene da OpenAI trænede GPT-4-sprogmodellen, som er tilgængelig i ChatGPT Plus og Bing Chat, brugte Microsoft 43,5 millioner liter vand i sine datacentre i den amerikanske delstat Iowa. Det oplyser vandværket West Des Moines.

Vandforbruget til træningen af GPT-4 svarede til 6 procent af vandværkets samlede forbrug i juni 2022. Derfor indførte vandværket og den lokale kommune begrænsninger på vandforbruget.

Microsoft får nu kun lov til at gennemføre lignende projekter i sine datacentre i delstaten, hvis det maksimale vandforbrug reduceres betragteligt, lyder det fra vandværket.

Forskeren Kate Crawford har også tidligere på året afsløret, at én prompt til regenerativ AI bruger omkring en halv liter vand. Det kan være til tjenester som Midjourney og DALL-E, der er særligt data-, energi- og vandkrævende.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens