De største AI-nyheder fra Google I/O 2023

Kunstig intelligens gennemsyrer Googles store produktlanceringer ved dette års Google I/O-udviklerkonference. Se de største AI-nyheder her.

De største AI-nyheder fra Google I/O 2023

AI er blevet det nye sort. Det gik allerede op for it-giganten Google for syv år siden, hvor selskabet introducerede strategien ”AI first”. I løbet af det seneste års tid har Google fået øget konkurrence fra blandt andet OpenAI og Microsoft, når det gælder brugen af AI.

At AI derfor var hovedfokus ved den netop overståede Google I/O-udviklerkonference, er ikke så overraskende. AI var her, der og alle vegne – og der blev derfor også præsenteret et hav af nye produkter og nyheder, som gør brug af kunstig intelligens.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Gmail kan skrive din e-mail for dig

Den første nyhed, som Google introducerede, er Gmail-funktionen ”Help me write”. Tilbage i 2017 introducerede Google Smart Reply, som giver forslag til simple og korte svar på e-mails.

Med ”Help me write” kan Gmail nu forfatte et svar fra top til bund, som om det er dig selv, der har skrevet teksten. Alt man skal gøre er at skrive en forespørgsel, for eksempel ”bed om fuld tilbagebetaling af denne annullerede flyafgang”. Straks stykker algoritmen en e-mail sammen. Man kan derefter ændre teksten enten ved at gøre den mere formel, længere eller kortere.

Funktionen vil snart rulle ud som en del af Googles Workspace-opdateringer.

Se din rute i Google Maps i fugleperspektiv

En ny funktion i Google Maps gør det muligt at danne sig et helt nyt overblik over en rute, uanset om det er på gåben, på cykel eller i bil.

Google bruger sine mange Street View-fotos og kunstig intelligens til at generere en medrivende visning af ruten gennem landskabet. Og man kan samtidig se, hvordan luftkvaliteten, trafikken og vejret ændrer sig undervejs på turen.

Funktionen bliver tilgængelig i de første byer henover sommeren. Inden udgangen af året er den klar i Amsterdam, Berlin, Dublin, Firenze, Las Vegas, London, Los Angeles, New York, Miami, Paris, Seattle, San Francisco, San Jose, Tokyo og Venedig.

Magic Editor i Google Fotos – flyt rundt på objekter

Google introducerede sidste år funktionen Magic Eraser, som lader folk fjerne forstyrrende elementer på et billede og udfylde det udviskede område med AI-genereret indhold.

Nu tager Google funktionen til nye højder med Magic Editor. Nu kan brugere af Google Fotos flytte rundt på objekter på billeder, hvis man eksempelvis har fået indrammet et objekt forkert på et foto. Man kan også udskifte himlen med en mere solrig og sommerlig himmel, hvis et foto er taget på en grå og kedelig dag.

Google giver udvalgte ejere af Pixel-telefoner tidlig adgang til Magic Editor senere i år.

Nye sprogmodeller: PaLM 2 og Gemini

Noget, som Google afsatte meget tid til at tale om på udviklerkonferencens keynote, er sprogmodellerne PaLM 2 og Gemini.

Der er allerede nu mere end 25 produkter, som drives af PaLM 2. PaLM 2 består af fire sprogmodeller med forskellige egenskaber og størrelser: Gecko, Otter, Bison og Unicorn.


PaLM 2-modellerne har bedre logik og ræsonnement takket være en bred træning i videnskabelige og matematiske emner. PaLM 2 er også trænet på flersproget tekst på mere end 100 sprog, så den forstår og genererer nuancerede resultater.

Sprogmodellen er også i stand til at læse, forstå og lave kode. PaLM 2 er også lavet i særlige udgaver til særlige formål – blandt andet Sec-PaLM, der er tilpasset sikkerhedsopgaver. Med-PaLM 2 er tilpasset viden inden for medicin og kan afkode medicinske lidelser ud fra film og mammografier, ligesom den kan analysere skanningsbilleder.

Gemini er Googles næste generations model, som stadig er under træning. Den er multimodal og vil, ligesom PaLM 2, være tilgængelig i forskellige størrelser og med forskellige egenskaber, når den er klar. Google oplyser, at den allerede nu viser lovende takter.

Ansvarlig brug af AI kræver vandmærkning

Efterhånden som AI-genereret indhold kommer til at fylde mere og mere, er det ifølge Google nødvendigt at vandmærke indholdet.

På den måde vil det være muligt at skelne ægte indhold fra AI-genereret indhold.

Bard er tilgængelig i 180 lande

Googles bud på en konkurrerende tjeneste til ChatGPT og Bing Chat, Bard, er ikke længere forbeholdt inviterede i USA. Nu kan alle brugere i 180 lande tage Bard i brug – dog ikke brugere i de nordiske lande.

Bard er også blevet opdateret til at bruge den nye PaLM 2-sprogmodel, og chatbotten understøtter en lang række nye programmeringsopgaver og er meget bedre til at ræsonnere og løse matematiske opgaver.

Googles søgeresultater får superevner med AI

Google har også løftet sløret for sit bud på AI-drevne søgeresultater i søgemaskinen. Den nye teknologi hedder Search Generative Experience (SGE) og kaldes også AI snapshot.

Der er tale om AI-genererede svar, der automatisk kommer frem øverst på siden, når man foretager visse Google-søgninger.

SGE giver mere kontekst til de traditionelle svar på Google-søgninger. Hvis man for eksempel googler ”Bluetooth-højtaler til et poolparty”, får man et kort resumé af, hvad der er vigtigst med sådan en højtaler: Batteritid, vandbestandighed og lydkvalitet. Derefter linker Google til tre artikler, der guider til køb af sådanne højtalere. Til sidst viser Google tre specifikke produkter med billeder, pris, bedømmelse og en kort AI-genereret beskrivelse.

Google er stadig ved at eksperimentere med, hvordan annoncer skal indgå i SGE. Søgegiganten forsikrer dog om, at de nok skal komme.

Læs også: Nyheder om international tech