Eksperter advarer om kvanteapokalypse

Kvantecomputere kan løse hidtil umulige opgaver, men kan i de forkerte hænder også blive en fare mod vores livsstil, advarer eksperter.

Eksperter advarer om kvanteapokalypse

Eksperter advarer om, at kvantecomputere i sidste ende kan overmande konventionelle krypteringsmetoder, en potentielt farlig skæbne for menneskeheden. Der kan ligefrem blive tale om en decideret kvanteapokalypse.

Kan knække den sværeste kryptering på få sekunder

Det ville i dag tage nærmest en evighed at knække den sværeste kryptering, men med kvantecomputere kan den proces blive reduceret til blot få sekunder. Denne form for talknusning kan få katastrofale konsekvenser, hvis den havner i de forkerte hænder.

Harri Owen, der er chefstrateg i virksomheden PostQuantum, forklarer til BBC, at alt, hvad vi gør via internettet i dag, lige fra køb af ting på nettet, banktransaktioner, interaktioner på sociale medier, er krypteret.

En trussel mod vores livsstil

Kvantecomputere kan gøre det muligt for kriminelle at “rydde bankkonti og helt lukke offentlige forsvarssystemer ned,” advarer Owen.

Ilyas Khan, der er administrerende direktør for det Cambridge- og Colorado-baserede firma Quantinuum, er enig og kalder krypteringsbrydende kvantecomputere for “en trussel mod vores livsstil” i et interview med den engelske tv-station.

Khan forklarer, at myndigheder rundt om i verden allerede i gang med at skride til handling for at afværge, at cybertrusler kan benytte kvantumcomputere til at true national sikkerhed. Det amerikanske handelsministerium har for eksempel for nylig sortlistet en række kinesiske virksomheder, hvoraf nogle blev tilføjet på grund af deres potentielle “evne til at bryde kryptering eller udvikle ubrydelig kryptering”.

Forskere hos teknologigiganter som Google og Microsoft håber at kunne være på forkant med udviklingen ved at sikre vigtige klassificerede data via kvanteteknik.

Se også: Det kan quantum computing

Kan udføre hidtil umulige opgaver

Quantum computing er stadig på et meget tidligt stadie, men forventes at få en enorm betydning i relation til kunstig intelligens. Algoritmer og databehandling vil kunne blive udført mange gange hurtigere – måske endda med eksponentiel vækst – end traditionelle AI-algoritmer.

Det vil derfor blive muligt at udføre krævende opgaver, som hidtil har været umulige.

Der er et gigantisk stort uforløst potentiale i AI og uudforskede anvendelser, som vil komme til syne over de næste årtier. Der vil helt sikkert komme mange gode ting ud af de muligheder, men brugt i de forkerte hænder, lurer der altså også store farer forude.

Se også: Nyheder om kunstig intelligens