Googles DeepMind udfylder hullerne i ufuldendte oldtidstekster

DeepMind har trænet sin AI til at regne sig frem til, hvordan ufuldstændige oldtidstekster kan færdiggøres. Historikerne får dog det sidste ord.

Googles DeepMind udfylder hullerne i ufuldendte oldtidstekster

Googles kunstige intelligens DeepMind kan bruges til mange ting, men er mest blevet brugt til tech-relaterede ting.

Nu bevæger den sig ind på nye områder, for eksempel til at hjælpe forskningen i menneskets skrifthistorie. Der findes mange gamle og ufuldstændige tekster, og nu har DeepMind pløjet sig igennem nogle af disse tekster med den hensigt at færdiggøre dem. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.

Det drejer sig nærmere bestemt om oldtidstekster, der er blevet beskadiget, flyttet fra deres oprindelige placering eller ikke kan dateres nøjagtigt. For at gøre dette har DeepMind-forskere slået sig sammen med historikere og forskere fra Institut for Humanistisk Videnskab på Ca’ Foscari Universitetet i Venedig, det klassiske fakultet på University of Oxford og Institut for Informatik på Athens University of Economics and Business og trænet algoritmen med det største digitale datasæt af græske inskriptioner ved at bruge både individuelle tegn og hele ord som input.

AI mere præcis end historikerne

Det værktøj, som er bygget på DeepMind, kaldes for Ithaka efter den græske ø, der er beskrevet i Homers Odysseen, var i stand til at genoprette beskadigede tekster med en nøjagtighed på 62 procent, identificere deres oprindelige placering med 71 procent nøjagtighed og datere tekster korrekt med en nøjagtighed på højst 30 år i forhold til deres skabelsesdato.

I eksperimenter opnåede historikerne en nøjagtighed på 25 procent ved restaurering af antikke tekster, men ved brug af Ithaka steg nøjagtigheden til 72 procent.

Giver flere versioner, som historikerne kan vælge mellem

Pointen med Ithaca-værktøjet er, at det ikke skal levere et endeligt bud på, hvordan de ufuldendte tekster skal lyde. Algoritmen er designet til at generere flere mulige versioner, som teksthistorikerne kan vælge imellem.

Det samme gør sig gældende ved identifikation af den oprindelige placering af en tekst. I stedet for at give kun én enkelt løsning får forskerne en sandsynlighedsfordeling for 84 forskellige antikke regioner. Samme princip bliver også brugt for mulige årstal ved datering af en tekst.

Håbet er, at teknologien kan frigøre potentialet i AI-systemer, der arbejder sammen med menneskelige eksperter, og dermed skabe ny klarhed i vores forståelse af tidligere civilisationer. Ithaca-værktøjet leverer altså en række bud på, hvordan en tekst kan færdiggøres, men det endelige valg overlades til historikerne.

Se også: Hvad kan man bruge kunstig intelligens til?

Arbejder på flere oldtidssprog

DeepMind forklarer, at de også er i gang med versioner af værktøjet, der er trænet på andre gamle sprog såsom hebraisk, demotisk (gammelt egyptiske skrifttegn) og maya.

Selskabet har offentliggjort kildekoden til Ithaca og lanceret en gratis, interaktiv version af den online. Den kan du se her.

Se også: Nyheder om AI