Googles nye AI-chatbot er bedre til at diagnosticere patienter end læger

Google har udviklet en AI-chatbot, som er bedre end læger til at spørge ind til patienters sygehistorik og finde frem til den rette diagnose.

Googles nye AI-chatbot er bedre til at diagnosticere patienter end læger

Google har udviklet en AI-baseret, eksperimentel chatbot kaldet Articulate Medical Intelligence Explorer (AMIE). Den matcher eller endda overgår lægers præstationer, når det kommer til at tale med simulerede patienter og opliste mulige diagnoser på baggrund af patienternes sygehistorie.

Det fremgår af et nyt studie, der undersøger vejen mod samtalebaseret diagnostik ved brug af AI. Studiet blev offentliggjort i arXiv den 11. januar.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

AI-chatbot diagnosticerer bedre end læger

Googles nye chatbot viste sig at være mere præcis end autoriserede læger i diagnosticeringen af blandt andet luftvejs- og hjertekarsygdomme.

Det lykkedes algoritmen at indhente en lignende mængde af information om personernes sygehistorik under lægesamtaler, og samtidig rangerede den højere på empati.

AI-chatbotten matchede eller overgik lægernes diagnostiske nøjagtighed inden for alle seks undersøgte medicinske specialer. Inden for 24 ud af 26 kriterier omhandlende samtalekvalitet såsom høflighed, forklaring af tilstand og behandling, ærlighed, omsorg og engagement klarede AI-chatbotten sig bedre end lægerne.

En af årsagerne hertil er, at sprogmodellen har fordel af at kunne skrive lange, velskrevne og korrekt strukturerede svar meget hurtigt. Samtidig kan den være konsekvent hensynsfuld uden at blive træt.

“Så vidt vi ved, er det første gang, at et samtalebaseret AI-system er blevet designet optimalt til diagnostisk dialog og indsamling af den kliniske historie,” siger Alan Karthikesalingam, der er klinisk forsker hos Google Health i London og medforfatter til studiet.

Læs også: Dansk studie påviser store begrænsninger i AI

Manglende træningsdata

En AI-chatbot, der er i stand til at nå frem til den korrekte diagnose gennem samtale med patienter, er en opgave, der er vanskelig at løse.

Der er nemlig ikke meget data til at træne sådanne algoritmer med. Derfor måtte forskerne fra Google Health selv udtænke en måde, hvorpå chatbotten kunne træne på sine egne samtaler.

Forskerne foretog en indledende finjustering af den grundlæggende sprogmodel med eksisterende datasæt fra den virkelige verden – for eksempel digitale sundhedsjournaler og transskriberede lægesamtaler.

Dernæst foretog forskerne yderligere træning ved at bede sprogmodellen om at spille rollen som en person med en bestemt tilstand og som en empatisk læge, der ønskede at forstå personens sygehistorie og udtænke potentielle diagnoser.

Forskerne udviklede også sprogmodellen til at spille rollen som en kritiker, der evaluerede lægens interaktion med den person, der behandles. Derved fik sprogmodellen konstant feedback på, hvordan interaktionen kunne forbedres.

Forskerne testede systemet ved at rekruttere 20 personer, som var blevet trænet i at udgive sig for at være patienter. De havde online, tekstbaserede konsultationer både med Googles AI-chatbot og med autoriserede læger. Deltagerne vidste ikke, om de chattede med en chatbot eller læge.

I alt blev der simuleret 149 interaktioner, som blev vurderet både af de 20 deltagere og af en gruppe af eksperter.

Læs også: Google DeepMind udvikler verdens mest nøjagtige vejrudsigt med AI

AI erstatter ikke din læge lige foreløbig

Articulate Medical Intelligence Explorer (AMIE) er endnu ikke blevet testet på mennesker med reelle helbredsproblemer – kun på skuespillere, som var trænet til at foregive at have forskellige helbredsproblemer. Derfor anmoder forskerne bag også om, at resultaterne bliver fortolket med forsigtighed og ydmyghed, lyder det.

“Resultaterne betyder på ingen måde, at en sprogmodel er bedre end læger til at optage en klinisk historie,” siger Alan Karthikesalingam, som pointerer, at deltagerne formentlig ikke var vant til at interagere med patienter via en tekstbaseret chat, hvilket kan have påvirket deres præstation.

Der er altså ikke udsigt til, at din praktiserende læge lige her og nu bliver erstattet af en AI-chatbot. Teknologien kan derimod bruges til at demokratisere sundhedsvæsenet, lyder det.

Den praktiserende læge har fortsat en vigtig funktion i at indgå i en menneskelig relation med patienter – noget, som AI-chatbotten ikke lige foreløbig kan erstatte.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens